Fizikçiler, ilk kez 1935'te Albert Einstein tarafından önerildiği üzere ilk 'solucan deliği'ni oluşturmak için bir kuantum bilgisayar kullandıklarını iddia ediyorlar. Buradaki ana fikir, solucan deliklerinin ek bir boyuttan geçerek uzay-zamanda bir yerden başka bir yere gitmesidir.

Deneyde yapay zeka destekli kuantum bilgisayarları kullanıldı

Nature dergisinde bildirildiği üzere solucan deliği, Google'ın Sycamore kuantum bilgisayarı içindeki mikroskobik süper iletken devrelerde depolanan "kübitler" olarak bilinen kuantum bilgi bitleri tarafından yaratıldı.

solucan deliği kuantum (1)-1

Foklar, sonar sinyallerini 'yemek zili' olarak kullanıyor! Foklar, sonar sinyallerini 'yemek zili' olarak kullanıyor!

Görünüşe göre bilim insanları, kübitlerin manipülasyonu yoluyla solucan deliği aracılığıyla bilgi göndermeyi başardılar. Ekip, California Teknoloji Enstitüsü'nden bir bilim insanı olan Maria Spiropolu tarafından yönetildi ve Google'ın Santa Barbara, California'daki Quantum AI tesisindeki inanılmaz derecede güçlü makinede yeni "solucan deliği ışınlama protokolünü" uyguladılar.

'Çip üzerinde kuantum yerçekimi deneyi' türünün ilk örneği oldu. Bir diğer ekip ise, IBM ve Quantinuum'un kuantum bilgisayarları arasında çalışıyordu. Spiropolu, kübitlerin solucan deliğinden geçtiğini görünce 'sarsıldığını' söyledi.

Solucan deliği holografik ilkesini destekledi

Bu yeni keşif, modern temel fiziğin iki sütununun nasıl birleştirildiğine dair geniş bir fikir olan holografik ilke olarak bilinen bir teoriyi destekliyor.

Bu teorinin ilk kısmı, Einstein'ın madde ve enerjinin yerçekimini oluşturmak için uzay-zaman dokusunu nasıl büktüğüne dair ünlü açıklamasıdır, ikincisi ise atomları ve atom altı parçacıkları ilgilendiren ilke kurallarıyla ilgilidir.

solucan deliği kuantum (1)

Holografik ilke, genel göreliliğin uzay-zaman sürekliliğinin aslında gizli parçacıkların bir kuantum sistemi olabileceğini öne sürerek, bu iki fikir arasında bir "ikilik" olması gerektiğini ileri sürer. Uzay-zaman ve yerçekiminin, tıpkı bir hologramın 2 boyutlu bir başlangıç ​​noktasından aniden 3 boyutlu görünmesi gibi, kuantum etkilerinden ortaya çıktığı varsayıldığı için böyle adlandırılmıştır.

Dolayısıyla bu yeni deney, en azından kuantum bilgisayarlarda görebildiğimiz kuantum etkileri aracılığıyla solucan deliklerinin yaratılabileceği fikrini destekler nitelikte.

New Scientist'e göre, gerçek bir solucan deliği, kuantum hesaplama türünden değil, inanılmaz derecede güçlü bir bilgisayardaki kuantum etkilerinden ziyade yerçekimi tarafından desteklenecektir.

Editör: Enes Sapmaz