On beş yıl önce Steve Jobs ilk iPhone’u tanıttı ve onu “devrim niteliğinde bir cep telefonu ve çığır açan bir internet iletişim cihazı” olarak tanımladı.

Apple ilk iPhone’u duyurduğundan beri çok şey değişti ve iPhone’lar akıllı telefon dünyasını temelden değiştiren bir ürün oldu. iPhone bir bütün olarak modern çağı teknoloji endüstrisinin bir sembolü oldu ve Apple’ı piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi yaptı.

İlk iPhone çıkalı 15 yıl oldu ve biz de sizler için şu ana kadar çıkmış tüm iPhone’ları sıraladık:

iPhone (2007)

iphone1

2007’de tanıtılan ilk iPhone, klasik simgeler ve tek ana düğmesiyle dönemin akıllı telefonlarında standart olan fiziksel klavyeden kurtuldu ve çoklu dokunmatik ekrana geçiş yaptı. Ancak yine de 3G bağlantısı ve App Store dahil birçok özellikten yoksundu.

iPhone 3G (2008)

iphone3g

Bir sonraki iPhone en önemli eksiği de tamamladı ve 3G özelliği olan, kendisine özel App Store’u olan bir cihaz olarak karşımıza çıktı. Dijital mağaza sayesinde iPhone’un değeri daha da arttı. 3G özelliğinin yanında GPS navigasyon da modelde yer alıyordu.

iPhone 3GS (2009)

iphone3gs

iPhone’ların ilk “S” modeli yeni bir telefondan ziyade iyileştirmeler içeren ve eski modellerdeki gibi 3.5 inç 480x320 ekran dahil birçok özelliği aynı bir telefondu. Kopyalama ve yapıştırma seçeceği ilk defa bu modelde kullanıcılara sunuldu.

iPhone 4 (2010)

iphone4

iPhone ailesinin ilk büyük tasarım değişimi yaşandı ve paslanmaz çelik çerçeveler, arka kısımda da kullanılan cam ile telefon daha köşeli bir yapıya büründü.  Dünyanın en ince akıllı telefonu olarak tanıtıldı ve "Retina ekran" kullanan ilk Apple cihazıydı. Aynı zamanda FaceTime görüntülü aramalar yapmak için ön kameraya sahip ilk iPhone'du ve çoklu görev uygulamaları yapabilen iOS 4 ile birlikte geldi.

iPhone 4S (2011)

iphone4s

Beşinci nesil iPhone, selefiyle aynı görünüyordu, ancak zamanının ötesinde ama biraz fazla iddialı olan Apple'ın sesli asistanı Siri ile birlikte gönderildi. Telefon ayrıca yeni, arkaya bakan 8 megapiksel kamera ve iPhone 4'ün başına bela olan bağlantı sorunlarını çözmek için yeniden tasarlanmış antenle geldi. 4 Ekim'de tanıtıldı; Apple kurucusu Steve Jobs ertesi gün hayatını kaybetti.

iPhone 5 (2012)

iphone5

iPhone’un ikinci büyük tasarım değişikliği olan ve daha büyük cihazlara yönelen Apple’ın ilk ürünü. Ekran 4 inç boyuta çıktı  fakat yine de kompakt ve tek elle kullanımı kolaydı. iPhone 5, eski 30 pinli bağlantı noktasının yerini alan ters çevrilebilir Lightning konektörünü de ilk kullanan cihaz. 

iPhone 5s (2013)

Apple-iPhone-5s-952

iPhone 5S, 5'in tasarımını korudu ancak ana sayfa düğmesini Apple'ın parmak izi tarayıcısını akıllı telefon endüstrisinde standart bir özellik haline getirecek kadar etkili olan Touch ID ile değiştirdi. Cihaz, A7 çipli bir akıllı telefondaki ilk 64 bit işlemciye sahipti. Ayrıca, daha düz ve daha temiz bir görünüm için çeşitli skeuomorfik tasarım dokunuşlarını (uygulamalardaki sahte dokular gibi) bırakan Apple'ın mobil işletim sisteminin büyük bir revizyonu olan iOS 7 ile birlikte hayatımıza girdi.

iPhone 5C (2013)

iPhone5c

2013, Apple'ın bir günde iki iPhone'u ilk kez duyurduğu yıl oldu. Önceki yılın iPhone 5'iyle benzer özelliklere sahip ancak tasarımcı Jony Ive tarafından plastik kapaklı bir görünüme sahipti. Ucuz olması için üretildi ancak Android cihazlarla rekabet edecek kadar fiyat düşürülemediği için başarısız bir modeldi. 

iPhone 6 ve 6 Plus (2014)

iphone6

2014 yılında Apple nihayet iPhone ile büyük bir gelişme kaydetti ve 4.7 inç iPhone 6 ve 5.5 inç iPhone 6 Plus'ı tanıttı. Her iki telefon da kavisli kenarlara sahip yeni bir tasarıma sahipti, mobil ödemeler için NFC desteği sundu ve iPhone'un öne çıkan özelliği haline gelen gelişmiş kameralar içeriyordu. 

iPhone 6s ve 6S Plus (2015)

iphone6s

Cam daha sertti ve alüminyum kasa iPhone 6S ve 6S Plus'ta bükülmeye daha az eğilimliydi, ancak başka pek bir şey değişmemişti. 6S telefonlar, dokunsal geri bildirimle "açılana" kadar ekrana basarak menülere ve önizlemelere hızlı bir şekilde erişmenizi sağlayan 3D Touch adlı basınca duyarlı bir ekran ekledi. Akıllıca bir özellikti, ancak biraz öğrenme karmaşıklığı vardı ve Apple, dört yıl sonra diğer iPhone'lardan bu özelliği kaldırdı.

iPhone SE (2016)

iphoneSE

Orta seviye bir telefon olan iPhone SE, tasarım olarak iPhone 5s’e çok benziyordu fakat yeni bir donanımla gelmişti. iPhone 5c’den sonra yeni bir ucuz iPhone denemesi daha karşımızdaydı. 

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus (2016)

iphone7

iPhone 7 ve 7 Plus, daha iyi kameralar ve su geçirmezlik ekleyerek iPhone 6S'nin sunduğu özellikleri geliştirdi. Ayrıca Plus modelinde 2X yakınlaştırma sağlayan bir ek kamera vardı ve Portre Modu ilk kez burada karşımıza çıktı. Her iki model de mekanik ana düğmeyi tamamen dijital bir görünüm lehine düşürdü ve evet, kulaklık jakı çıkarıldı. 

iPhone 8 ve 8 Plus (2017)

iphone8

Gelişmiş kamerası ve tamamen cam arka kısmıyla çok büyük bir ilerleme sağlamasa da yine de sevilen modellerden oldu.

iPhone X (2017)

iphonex_front_back_new_glass_full.jpg.og

iPhone X (yani 10), fiziksel ana düğmeyi atarak ve tamamen yeni bir paslanmaz çelik kasaya uçtan uca bir OLED ekran ekleyerek her iPhone'un görsel kalıbını kırdı. Parmak izi okuyucu yerine Face ID biyometrisini dahil eden ilk modeldi. iMessage için yüz ifadelerinizi yansıtabilen aptal Animoji karakterleri tanıtıldı. iPhone X 999 dolardan başlayan fiyatlarla satıldı ve yüksek fiyatıyla telefon pazarındaki fiyat çıtasını maalesef şişirdi. 

iPhone XS ve XS MAX (2018)

iphonexs

iPhone XS, küçük iyileştirmelerle geçen yılki iPhone X'e benziyordu, ancak bu sefer Apple, 6,5 inçlik devasa bir ekrana sahip artı boyutlu bir “Max” versiyonunu yaptı. 

iPhone XR (2018)

iphonexr_09122018_LP_hero.jpg.og

Ucuz bir seçenek olarak düşünülen iPhone XR’de çelik kasa yerini renkli alüminyuma, OLED ekran yerini LCD’ye bıraktı. Telefoto kamera ve 3D Touch da çıkarıldı. Ancak iPhone XR yine de kullanıcılara büyük bir ekran, Face ID, en yeni işlemci ve mükemmel pil ömrü sunuyordu. 749 $'lık makul bir başlangıç fiyatıyla iPhone XR genel olarak beğenildi.

iPhone 11 (2019)

iphone11-1

Apple, bir fotoğraf sahnesine daha fazlasını sığdırmanıza izin veren yeni bir ultra geniş kamera ekledi ve XR'deki gibi birden çok renk sundu. Yine de 64 GB'lık küçük bir depolama alanıyla gelmesine rağmen, giriş maliyeti de 699 dolara düştü.

iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max (2019)

iphone11pro

iPhone , 2019'da iPhone 11 Pro ve Pro Max ile ilk kez Pro oldu. Bu iPhone'lar, iPhone XS ve XS Max'in manevi halefleriydi, ancak yalnızca iki kamera yerine ultra geniş çekimler için üçüncü bir kameraya daha sahiptiler. 11 Pro, 18W hızlı şarj cihazı ve kutudan çıkan bir USB-C Lightning kabosuyla geldi. 

iPhone SE (2020)

iphonese2020

iPhone 8 ile temelde aynı boyut ve şekilde olan iPhone SE  daha iyi performans ve portre moduna sahip daha iyi bir kamera ile geliyordu. 

iPhone 12 ve 12 Mini (2020)

iphone-12-model-unselect-gallery-2-202207_GEO_EMEA

iPhone 12, Apple'ın 2010 yılında iPhone 4'te ilk kez kullandığı düz kenarlı, cam sandviç tasarımını geri getirdi. 12'nin iPhone 11 gibi geniş ve ultra geniş bir kamerası vardı, ancak LCD ekran yerine OLED ekran geldi. Küçük telefon sevenler için bir de iPhone 12 Mini modeli vardı.

Google'dan bilinmeyen aramaları ortadan kaldıracak yeni özellik! Google'dan bilinmeyen aramaları ortadan kaldıracak yeni özellik!

iPhone 12 Pro ve 12 Pro Max (2020)

Ekran Resmi 2022-08-30 11.58.32

iPhone 12 Pro, benzer şekilde tasarlanmış iPhone 12'ye kıyasla daha şık süslemelerle bazı ekstra özellikler sundu. 5G'ye yükseltmenin yanı sıra paslanmaz çelik bir çerçeve, arkada mat bir cam kaplama ve bir telefoto kamera da cabası. iPhone 12 Pro, 3D haritalama uygulamaları ve portre moduna yardımcı olmak için bir lidar tarayıcıya sahiptir. Telefon ayrıca ProRes RAW formatında fotoğraf çekebilir. Ve Apple, iPhone 12 Pro Max'in 6,7 inçlik devasa ekranıyla şimdiye kadarki en büyük ekranlı iPhone'unu yaptı.

iPhone 13 ve 13 mini (2021)

iphone-13-model-unselect-gallery-1-202207

iPhone 13, birçok yönden 12'ye benzeyen bir "S" yılı telefonu olabilirdi. Kameralar, önceki yılki iPhone 12 Pro'dakilere benzer sensörlerle yükseltildi (ancak yine de yalnızca iki kamerası vardı) ve lensler dikey yerine çapraz hizada yeniden düzenlendi. Apple, her iki 13 modele de pil ömründe 12'ye kıyasla gözle görülür bir artış sağladı ve Apple sonunda 128 GB'ı yeni giriş boyutu yaparak 64 GB depolama alanına sahip amiral gemilerini üretmeyi durdurdu.

iPhone 13 Pro ve 13 Pro Max (2021)

Ekran Resmi 2022-08-30 12.05.37

İlk bakışta iPhone 13 Pro, tıpkı 12 Pro'ya benziyor, ancak yan yana, kamera lenslerinin büyüdüğünü görebilirsiniz. 13 Pro, 3x optik zoom, makro fotoğrafçılık desteği ve geniş ve ultra geniş kameralarda daha iyi düşük ışık performansı ile geldi. ProRes çekim yapma seçeneğiyle video her zamankinden daha iyiydi ve yeni Sinema Modu, çekim sırasında nesneler arasında alan derinliği izlenimi yarattı. Apple, iPhone 13 Pro serisi ile nihayet, çoğu amiral gemisi Android cihazında standart haline gelen ProMotion yüksek yenileme hızı ekranlarını ekledi.

iPhone SE (2022)

Ekran Resmi 2022-08-30 12.06.28

Üçüncü nesil iPhone SE, 2020 modelinin neredeyse bir karbon kopyası, ancak en son işlemciyi aldı ve  5G desteği vardı.