Bilim

Yılın korsanlık olayı! Kovid aşısını çaldılar

Koronavirüs aşıları tüm dünya tarafından dört gözle bekleniyor. Herkesin gözü kulağı aşıyla ilgili haberlerde. Bilgisayar korsanları da Koronavirüs aşısıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyo...

Koronavirüs aşıları tüm dünya tarafından dört gözle bekleniyor. Herkesin gözü kulağı aşıyla ilgili haberlerde. Bilgisayar korsanları da Koronavirüs aşısıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Öyle ki, son geliştirilen koronavirüs aşısıyla ilgili bilgiler bilgisayar korsanları tarafından çalındı.

Yapılan açıklamada, Koronavirüs üzerine geliştirilen Pfizer-BioNTech  aşısına dair verilerin, Avrupa İlaç Ajansı veri tabanından çalındığı bilgisi paylaşıldı.  Avrupa İlaç Ajansı’nın siber saldırıya maruz kaldığı ve güvenlik birimleriyle ortaklaşa biçimde soruşturmanın yürütüldüğü bilgisi aktarıldı.  Avrupa İlaç Ajansı, Koronavirüs aşısıyla ilgili bilgilerin ne zaman çalındığı,  bilgisayar korsanlarının veri tabanına fidye yazılımı bulaştırıp bulaştırmadığı yönündeki soruları ise yanıtsız bıraktı.

Kovid aşısı gecikecek mi?

Türk bilim insanları Prof.Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin çalışmaları sonucu üretilen Pfizer-BioNTech aşısının verileri ele geçirildi. Peki bu durum onay sürecini etkileyecek mi? Pfizer-BioNTech aşısının verileri çalınmış olmasına rağmen bu durm aşının onay sürecini etkilemeyecek. 29 Aralık’ta nihai kararın açıklanmasının arından aşının daha çok kişiye ulaşacağı ifade ediliyor.

Kovid Aşısı saldırıları yeni değil!

Koronavirüs aşısıyla ilgili bilgilerin ele geçirilmesine yönelik gerçekleştirilen siber saldırıların yeni olmadığı öğrenildi. İngiltere’nin Ulusal Siber Güvenlik Merkezi,  Rus istihbarat teşkilatının yönettiğini düşündüklerini “Cozy Bear” isimli bilgisayar korsanlarının geliştirilen aşıların bilgileri elde etmeye yönelik siber saldırılarda bulunduğunu açıkladı. Siber korsanların Kovid aşısıyla ilgili girişimleri bununla da sınırlı değil, iki Çin vatandaşının aşılar üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Maryland Biyo-teknoloji ve Massachusetts’deki bir biyo-teknoloji şirketine sızma girişiminde bulundukları gerekçesiyle yargılanmaları devam ediyor. Geçtiğimiz ay Microsoft, Rusya ve Kuzey Kore'den gelen bilgisayar korsanlarının COVİD-19 araştırmasına katılan ABD, Kanada, Fransa, Hindistan ve Güney Kore'de Covid-19 araştırmasına katılan en az yedi önde gelen şirketi hedef aldığını aktardı. Wall Street Journal'a göre, bilgisayar korsanları, Johnson & Johnson, Novavax, AstraZeneca ve Güney Koreli laboratuvarlar da dahil olmak üzere aşı araştırmalarında yer alan ilaç şirketlerine saldırılarını sürdürüyor.