King's College London'daki Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü'nün (IoPPN) yaptığı yeni araştırma, Alzheimer hastalığını tespit edebilecek yeni bir teste odaklandı. Brain dergisinde yayınlanan çalışma, insan kanındaki bileşenlerin nörogenez olarak adlandırılan bir süreç olan yeni beyin hücrelerinin oluşumunu değiştirebileceği fikrini destekliyor.

(Nörogenez, öğrenme ve hafıza ile ilgili olan hipokampus adı verilen beynin önemli bir bölümünde meydana gelir.)

Alzheimer hastalığı, hastalığın erken evrelerinde hipokampusta yeni beyin hücrelerinin oluşumunu etkilerken, önceki çalışmalar nörogenezi sadece sonraki evrelerinde otopsilerle inceleyebildi.

Çoklu olarak daha hızlı kanser tespit edebilen bir test geliştirildi! Çoklu olarak daha hızlı kanser tespit edebilen bir test geliştirildi!

Erken değişiklikleri anlamak için araştırmacılar, birkaç yıl boyunca, birinin hafızasında veya bilişsel yeteneklerinde kötüleşme yaşamaya başlayacağı bir durum olan Hafif Bilişsel Bozukluğu (MCI) olan 56 kişiden kan örnekleri topladı. MCI yaşayan herkes Alzheimer hastalığı geliştirmeye devam etmese de, çok daha yüksek bir oranda hastalık tanısına doğru eğilim gösteriyor. Araştırmadaki testlerde 56 katılımcıdan 36'sı Alzheimer hastalığı teşhisi kondu.

King's IoPPN'den çalışmanın ortak ilk yazarlarından biri olan Dr. Aleksandra Maruszak, "Çalışmamızda, beyin hücrelerini MCI'li insanlardan alınan kanla tedavi ettik ve bu hücrelerin, Alzheimer hastalığı ilerledikçe kana yanıt olarak nasıl değiştiğini keşfettik." dedi.

dna testi cinayet davasi (1)-1

Araştırmacılar, kanın beyin hücrelerini nasıl etkilediğini incelerken birkaç önemli keşifte bulundular. Yıllar boyunca, daha sonra kötüleşen ve Alzheimer hastalığı geliştiren katılımcılardan alınan kan örnekleri, hücre büyümesinde ve bölünmesinde bir azalma ve apoptotik hücre ölümünde (hücrelerin ölmeye programlandığı süreç) bir artış görüldü. 

Artan nörojenezin altında yatan nedenler belirsizliğini korurken, araştırmacılar bunun Alzheimer hastalığına yakalananların yaşadığı beyin hücrelerinin kaybını erken telafi eden bir mekanizma olabileceği teorisini öne sürüyorlar.

alzheimer

Araştırmacılar, katılımcılara Alzheimer hastalığı teşhisi konulduğu zamandan en uzakta toplanan kan örneklerini kullandıklarında, nörogenezdeki değişikliklerin klinik bir teşhisten 3,5 yıl önce meydana geldiğini buldular. Bu da erken Alzheimer teşhisi gerçekleştirmeyi sağlıyor.

Editör: Enes Sapmaz