Satürn'ün halkaları çoğunlukla, küçük göktaşları tarafından sürekli çarpışmaya maruz kalan buz ve kaya parçalarından oluşur. Bu çarpışmalar meydana geldiğinde, halkaları oluşturan buz parçacıkları buharlaşır ve bir tür yağmur olarak gezegene düşen su molekülleri oluşturur.

Ancak NASA'nın Cassini uzay aracı sayesinde 2017'de ortaya çıkan araştırmaya göre, Satürn'ün halkalarını kaybetmesi, bilim dünyası tarafından açıklanana göre daha hızlı gerçekleşiyor.

NASA Voyager misyonu ilk olarak 1980'lerde 'halka yağmuru' ve Satürn'ün kaybolan halkaları kavramını keşfetmişti. Ancak o zamanlar halkaların tamamen erimesinin yaklaşık 300 milyon yıl alacağına inanılıyordu. Fakat toplanan son verilere göre, bu olayın beklenenden çok daha hızlı olarak gerçekleştiği ortaya çıktı.

satürn (1)-1

NASA, Jüpiter'in uydusundaki lav göllerini görüntüledi! NASA, Jüpiter'in uydusundaki lav göllerini görüntüledi!

Uzmanlar, son keşiflerinde halkaların tamamen kaybolmasının yaklaşık 100 milyon yıl süreceğini tahmin etti.

Satürn'ün halkaların gerçekleşen gizemli olay: Jant telleri/Kollar

Yaklaşık her 15 yılda bir, Satürn'ün halkalarında "jant teli" olarak adlandırılan büyük lekeler beliriyor ve bilim insanları, ilk kez 1980'lerde tespit edilmiş olmalarına rağmen, bunlara neyin sebep olduğu konusunda hala cevap bulabilmiş değil.

satürn (1)

Hubble Teleskobu'ndan alınan yeni görüntüler, bilim insanlarına Satürn'ün halkalarında gerçekleşen lekelere tam olarak neyin sebep olduğuna dair bazı izlenimler sağladı. NASA gezegen bilimcisi Amy Simon konu hakkında şunları söyledi: "Dış güneş sistemi gezegenleri hakkında bir veri arşivi oluşturan Hubble'ın OPAL programı sayesinde, bu sezon Satürn'ün halkalarınını incelemek için her zamankinden daha uzun süreler ayıracağız."

Editör: Enes Sapmaz