Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden (KAIST) bir ekip tarafından tasarlanan "Marvel", (Çok Yönlü ve Hızlı Hareket için Manyetik Yapıştırıcı Robot'un kısaltması) herhangi bir metal yüzeyde kullanılabiliyor.

Metal yüzeylerden düşmemesinin nedeni ise her biri sadece 169 gr olan manyetik tabanlarında saklı. Robot, bu tabanları kullanarak, 37 kg'dan fazla bir yük taşıyarak dakikada 42 m'ye kadar bir duvara tırmanabiliyor.

Foklar, sonar sinyallerini 'yemek zili' olarak kullanıyor! Foklar, sonar sinyallerini 'yemek zili' olarak kullanıyor!

Tabanları kalıcı mıknatıstan (EPM) ve manyeto-reolojik elastomerden (MRE) yapılmıştır.

EPM, elektromanyetik kuvvetini çok hızlı bir şekilde açıp kapatabileceğiniz bir elektromıknatıstır, tabanlarda kullanılan MRE ise demir parçacıklarıyla karıştırılmış üretan kauçuktur ve bu da onu artan sürtünmeye karşı dayanıklı hale getirir. Hatta bu uzuvllar, engebeli yüzeylerde bile yüksek yapışma gücünü korur.

Bu zor koşulları test etmek için araştırmacılar, boyanmış eski bir açık su deposu üzerinde bir deney gerçekleştirdiler. Kirli ve paslı yüzeye dakikada 21 metre hızla tırmanan Marvel, duvardan çıkıntı yapan 5 cm yüksekliğindeki bir engelin üzerinden atladı.

Araştırma ekibi, "Marvel" gibi robotların bir gün gemiler, köprüler, iletim kuleleri ve depolama tankları gibi büyük metal yapılarda tehlikeli bakım işleri için konuşlandırılabileceğine inanıyor.

Editör: Enes Sapmaz