NASA, Jüpiter'in uydusundaki lav göllerini görüntüledi! NASA, Jüpiter'in uydusundaki lav göllerini görüntüledi!

Bir yüksek lisans öğrencisi Faye Yap, mühendis arkadaşı Daniel Preston ile ortaklaşa korku filmlerinden fırlamış bir çalışma yaptılar. Yaptıkları çalışmada iki arkadaş ölü örümceklerin bacaklarını kullarak bir robot geliştirdiler.

ölü örümceklerden robot yaptılar (6)

Ölü örümcekler mikro cihazların tamirinde kullanılacak

Örümcekler küçük, narin nesneleri bacaklarıyla kırmadan kavrayabilir, bu da oldukça küçük elektronik cihazlarda küçük arızaları düzeltmek gibi birçok pratik uygulamada kullanılabilir. Örümceğin bacaklarının çalışma şekli o kadar karmaşıktır ki, insan yapımı modeller kullanarak taklit etmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle yeni çalışmada, taklit edilemeyen örümcek bacaklarını bir kaç mekanik ince ayar ile birer robota çevirdiler.

ölü örümceklerden robot yaptılar (3)

(Bu tür ölü hayvan parçalarının kullanıldığı robotiklere nekrobotik denir.)

Ölü örümceklerden robot oluşturmak 10 dakikalarını aldı

Bir örümceğin bu kadar küçük bacaklarla ağır malzemeleri nasıl tutabildiğini arkasında yatan gizemi merak ettiyseniz, bunun nedeni: Bir örümceğin, iç hidrolik basıncını artırmak için prosomadaki (sefalotoraks) kasları aktif olarak kasarak her bir bacağını uzatmasıdır.

ölü örümceklerden robot yaptılar (1)

Ayrıca, bilim insanlarının heyecan verici çalışma ile ilgili makalelerinde söyledikleri gibi bu ileriye doğru atılan bir büyük bir adım: "Bu çalışmada önerilen nekrobotik kavramı, karmaşık veya yapay olarak çoğaltılması imkansız olabilen, doğa tarafından yaratılan benzersiz tasarımlardan yararlanıyor."

"Nekrobotik bir kavrayıcının imalatı sadece bir kaç şey gerektirir: Ölen bir örümceğin prosoma bölgesine bir iğne sokmak ve iğneyi örümceğin gövdesine tutkalla sabitleyerek hermetik bir mühür oluşturmak."

"İğnenin yerleştirilmesinden tutkalın ayarlanmasına ve tam olarak çalışır durumda bir kavrayıcının oluşturulmasına kadar tüm süreç yaklaşık on dakika içinde gerçekleştirilebilir."

Haberimize konu olan bu çalışma makalesi, Wiley Online Library'de yayınlandı.

Bahsi geçen bilimsel makaleye buradan göz atabilirsiniz.

Editör: Enes Sapmaz