28 Mart 2023'te Güneş, Türkiye saatiyle saat 05:33'te güçlü bir güneş patlaması yaydı.. NASA'nın Güneş'i sürekli izleyen Güneş Dinamikleri Gözlemevi, bu olayın bir görüntüsünü yakaladı.

Güneş patlamaları güçlü enerji patlamalarıdır ve radyo iletişimlerini, elektrik güç şebekelerini, navigasyon sinyallerini etkileyebilir, hatta uzay aracı ve astronotlar için risk oluşturabilirler.

Güneşin bu son güçlü parlaması X1.2 parlaması olarak sınıflandırıldı. X sınıfı, en yoğun patmaları belirtirken, sayı gücü hakkında daha fazla bilgi sağlar.

NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, 28 Mart 2023'te Güneş'in sağ alt tarafındaki parlak flaş olarak görülen bu görüntüyü yakaladı. 

Bir güneş patlaması, güneşin yüzeyinden gelen ani, yoğun bir radyasyon patlamasıdır. Güneş atmosferinde depolanan manyetik enerjinin hızla salınmasından kaynaklanır. Güneş patlamaları, Dünya'nın manyetik alanında ve üst atmosferde iletişim sistemlerini, elektrik şebekelerini ve uyduları etkileyebilecek önemli bozulmalara neden olabilir.

Ayrıca Güneşten çıkan bu ışınlar C,M ve X olarak derecelendirilir, X aralarında en yoğun olanıdır.

Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü! Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü!

NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO), Güneş'i ve Dünya üzerindeki etkisini incelemek için 2010 yılında fırlatılan bir uzay aracıdır.Güneş Dinamikleri Gözlemevi'nin misyonu, güneş atmosferini ve manyetik alanı inceleyerek bilim insanlarına Güneş'in Dünya ve Dünya'ya yakın uzay üzerindeki etkisini anlamalarına yardımcı olmaktır.

Editör: Enes Sapmaz