V şeklinde bir çökme yapısı (buruna benziyor), birbirine yakın iki krater (gözler) ve dairesel bir kırılma düzeni (baş) olan bir tepe bulunan görüntüler aynı bir ayının yüzüne benziyor. İlk açıklanan detayara göre, dairesel kırılma paterni, gömülü bir çarpma krateri üzerindeki bir tortunun çökmesinden kaynaklanıyor olabileceği söylendi. Ayrıca burna benzeyen şeklin, volkanik veya çamurlu veya lav veya akıntısı olabileceği belirtildi.

Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!

Görüntüler, NASA'nın Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) üzerindeki büyük ve güçlü bir kamera olduğu belirtilen Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Deneyi (HIRISE) tarafından yakalandı.

HiRISE, Mars yüzeyinin hedeflenen yüzlerce alanını benzeri görülmemiş ayrıntılarla fotoğrafladı. Uzay aracının detaylı görüntüler alabilen kamerası, insan gözüyle aynı görünür dalga boylarında çalışır, bunun yanı sıra gezegen keşif görevlerinde benzeri görülmemiş çözünürlüklerde görüntüler üreten teleskopik bir merceğe başvurdu. Bu yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde bilim insanları, Mars'taki 1 metrelik nesneleri ayırt edebilmekte ve yüzey yapısını her zamankinden çok daha kapsamlı bir şekilde inceleyebilmekte.

Mars Reconnaissance Orbiter, NASA tarafından gezegenin yüzeyini ve atmosferini incelemek için Mars'a gönderilen bir uzay aracıdır. 2005'te fırlatılan uzay aracı 2006'dan beri Mars'ın yörüngesinde görevini sürdürmeye devam ediyor. MRO, Mars yüzeyinin yüksek çözünürlüklü görüntülerini Dünya'ya ileterek ve sıvı su kanıtı bulmak da dahil olmak üzere gezegen hakkında çok sayıda önemli keşif yaptı.

Editör: Enes Sapmaz