Projenin amacı sadece eğlence değil, aynı zamanda gelecekteki Ay kolonileri için ciddi bir araştırma niteliğinde. Dünya'dan Ay'a inşaat malzemeleri taşımak, hem enerji hem de maliyet açısından büyük bir yük. Ancak, Ay yüzeyinde bol miktarda bulunan regolit adı verilen kaya ve mineral birikintileri, bu maliyeti azaltabilir. Regolit, Ay’da inşa edilmesi planlanan ilk koloniler için kritik bir malzeme olarak görülüyor.

Lego Ancak, Dünya’da bu tür deneyler yapmak için yeterli miktarda ay regoliti bulunmuyor. Bu sorunu çözmek için ESA bilim insanları, çok eski bir meteoriti öğüterek kendi regolitlerini üretti. Elde edilen bu toz, 3D baskı ile Lego parçaları üretmek için kullanıldı. Sonuç olarak, bu özel tuğlalar, normal Lego tuğlaları gibi birbirine geçiyor, ancak sadece uzay grisi renginde.

ESA Bilim Görevlisi Aidan Cowley, "Kimse Ay'da bir yapı inşa etmedi, bu yüzden uzay tuğlalarımızla her türlü tasarım ve inşaat tekniğini deneme esnekliğine sahip olmak harikaydı. Bu, hem eğlenceliydi hem de bu tekniklerin sınırlarını bilimsel olarak anlamamıza yardımcı oldu," dedi.

Lego-1

YouTube Music yeni özelliğini tanıttı: "Quick Picks" YouTube Music yeni özelliğini tanıttı: "Quick Picks"

İnsanlık, ilk gerçek ay üssüne her zamankinden daha yakın. NASA, İtalyan Uzay Ajansı ve Thales Alenia Space Corporation ile iş birliği yaparak Ay’da ilk kalıcı insan üssünü kurmayı planlıyor. Ancak bu hedefin en erken 2030'larda gerçekleşmesi bekleniyor. Son dönemdeki ay habitatı tasarımları, bir karavanı andıran yapılardan tam teşekküllü şişirilebilir köylere kadar çeşitli seçenekleri içeriyor.

Lego ve ESA’nın bu ortak çalışması, gelecekte Ay’da kendi malzemelerimizle yapılar inşa etmenin mümkün olduğunu göstererek, uzay keşfinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Editör: Enes Sapmaz