Megaladon: Dünya tarihinin en büyük yırtıcısı

Megadolonun (Otodus megalodon) fosilini kullanarak, 3B modelini çıkaran ekip, dev köpek balığının hareket düzenini ve beslenme ekolojisini oluşturmak için kullandı.

Araştrmacıların elde ettikleri sonuçlar, yetişkin bir megadolon'un bugün herhangi bir köpekbalığı türünden daha hızlı ve günümüz modern apeks yırtıcılarını dahil olmak üzere 8 metreye uzunluğa kadar avları tamamen yiyebileceğini gösteriyor.

megaladon (4)

Soyu tükenmiş Otodontidae ailesinin bir üyesi olan Otodus megalodon, dünya tarihinin bilinen en büyük makro yırtıcı köpek balığıydı.

Megaladonların, av çeşitliliği ve yaşam habitatlarının azalması nedeniyle soyları tükendi

Bu devin fosil kalıntıları esas olarak dişlerden oluşur. Bunun yanı sıra fosillerin yaşı, morfolojisi ve dünya çapındaki dağılım temelinde, Otodus megalodon'un 23 ila 2,6 milyon yıl önce Miyosen'den Pliyosen'e kadar yaşayan kozmopolit bir yırtıcı olduğu öne sürülüyor.

Megaladonların neslinin tükenmesi ise çoğu avı olabilecek diğer deniz megafaunal türlerinin kaybına ve potansiyel rakiplerin ortaya çıkmasına neden olan, üretken kıyı habitatlarının azalmasına bağllı olduğu düşünülüyor.

Swansea Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Jack Cooper "Köpekbalığı dişleri, iyi korunmuş halde kalmalarını sağlayan sert bileşimleri nedeniyle yaygın fosillerdir" dedi.

"Ancak, iskeletleri kıkırdaktan yapılmıştır, bu yüzden nadiren fosilleşirler. Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü'nden alınan megalodon vertebral sütunu bu nedenle türünün tek örneği bir fosildir."

megaladon (2)

Araştırmada, Cooper ve meslektaşları tüm sütunu yeniden yapılandırmadan önce her bir omurları ölçtüler ve detaylıca taradılar.

Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı... Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı...

Daha sonra sütunu Otodus megalodon'un Amerika Birleşik Devletleri'ndeki diş yapısının 3 boyutlu taramasına eklediler.

Güney Afrika'dan bir büyük beyaz köpekbalığının vücudunun 3 boyutlu taramasını kullanarak iskeletin etrafına "kas ve et" ekleyerek modeli tamamladılar.

Midesinin hacminin 10.000 litre olduğu düşünülüyor

Royal Veteriner Koleji'nde profesör olan John Hutchinson, “Ağırlık, herhangi bir hayvanın en önemli özelliklerinden biridir” diyerek ekledi: “Soyu tükenmiş hayvanlar için modern 3D dijital modelleme yöntemleriyle vücut kütlesini tahmin edebiliyoruz ve ardından kütle ile hız ve enerji kullanımı gibi diğer biyolojik özellikler arasındaki ilişkiyi kurabiliyoruz.”

Yeniden şekillendirilmiş Otodus megalodon, 16 metre uzunluğundaydı ve 61.560 kilogramın üzerindeydi. Yaklaşık saniyede 1.4 metre yüzebildiği ve her gün 98,175 kilokalori gerektiren bünyesinde yer alan midesinin hacminin ise yaklaşık 10.000 litre olduğu tahmin ediliyordu.

8 metrelik bir balina, megaladona 2 ay boyunca yetiyordu

Hayvanın karşılması gereken bu yüksek enerjili talep, fosil kayıtlarında daha önce Otodus megalodon ısırık izlerinin bulunduğu, kalori bakımından zengin balina yağıyla beslenerek karşılanabilirdi.

Potansiyel bir yiyecek arama modeli, 8 m uzunluğunda tek bir balinayı yemenin, dev köpekbalığının iki ay boyunca tekrar yemek yemeden okyanuslar boyunca binlerce km yüzmesine izin vereceğini buldu.

megaladon (1)

Zürih Üniversitesi'nden Profesör Catalina Pimiento, "Bu sonuçlar, bu dev köpekbalığının okyanus ötesi bir süper apeks avcısı olduğunu gösteriyor" dedi.

"Bu ikonik dev köpekbalığının neslinin tükenmesi, muhtemelen küresel besin taşımacılığını etkiledi ve büyük deniz memelilerini güçlü bir yırtıcı baskısından kurtardı."

Haberimize konu olan bu araştırma makalesi Science Advances dergisinde yayınlandı.

Bahsi geçen makalaye buradan göz atabilirsiniz.

Editör: Enes Sapmaz