İlk olarak 2017 yılında bu çuval benzeri deniz canavarının minik bir fosili keşfedildiğinde, insanın bilinen en eski atası olabileceği belirtilmişti. Bilimsel ismi Saccorhytus koronarius olan canlı, geçici olarak deuterostom adı verilen bir canlı grubuna yerleştirildi.

anüsü olmayan canlı (2)

Anüsü olmayan canlı, farklı bir hayvan grubuna yerleştirilmesi üzerine derinlemesine araştırıldı

Bu canlılar, insanlar da dahil olmak üzere ilk omurgalıların ilkel ataları olduğu söylendi. Şimdi ise yeni bir çalışmada Saccorhytus'un tamamen farklı bir hayvan grubuna yerleştirilmesi gerektiğini öne sürdü.

Çin ve Birleşik Krallık'tan toplanan bir araştırma ekibi, yaratığın çok ayrıntılı bir X-ışını analizini gerçekleştirdi ve bunun, örümceklerin ve böceklerin ataları olan ecdysozoanlar adlı bir gruba ait olduğu sonucuna varıldı.

anüsü olmayan canlı (1)-1

Bu evrimsel karışıklığın en büyük kaynağı, hayvanın bir anüsünün olmamasıydı. Saccorhytus'u ayrıntılı olarak inceleyen bir araştırmacı olan Emily Carlisle şunları söyledi: "Bu biraz kafa karıştırıcı. Çoğu ecdysozoanın anüsü var, peki neden bunda yok?"

"Kendi evrimi sırasında kaybetmiş olabilir. Belki de buna ihtiyacı yoktu, çünkü her şey için tek bir açıklığa sahip tek bir noktada olabilirdi."

1 mm boyutundaki Saccorhytus koronarius, X ışınları kullanılarak incelendi

Bununla birlikte, Saccorhytus'un Kambriyen hayat ağacında "yeniden konumlandırılmasının" ana nedeni, ilk incelemede ağzını çevreleyen deliklerin solungaç gözenekleri olarak yorumlanmasından kaynaklandı. Ayrıca bu özellik, günümüz döterostomların ilkel bir özelliğidir.

Bilim insanları, 1 mm'lik yaratığı yakından incelemek için güçlü X-ışınları kullanarak daha ayrıntılı baktıklarında, bunların aslında kopan dikenlerin tabanı olduğunun farkına vardılar.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

anüsü olmayan canlı (3)

Bu fosilleri inceleyen bilim insanları, her bir hayvanı, tıpkı bir aile ağacı gibi, bir hayat ağacına yerleştirmeye çalıştılar ve bu sayede onların nereden geldiklerini ve nasıl evrimleştiklerini anlamaları için bir resim oluştururlar.

Editör: Enes Sapmaz