Kuzey Işıkları'ndan çıkan bu sesler, bir şelalenin uzaktan gelen sesleri veya statik gürültü arasında yapılan karşılaştırmalarla yıllarca insanları büyüledi ve merak uyandırdı.

Yeni raporlar ve çalışmalar, sesleri bir asırdan fazla bir süredir tanımlıyor, ancak arkasında yatan neden ise bir türlü açıklığa kavuşamıyordu. Auroralar çoğunlukla gökyüzünü boyayan büyüleyici parlak dans eden ışık dalgalarıyla tanındığından, çoğumuzun neden ses çıkardıklarını ve hatta ses çıkardıklarını bilmeyebilir.

Bilim insanları, Dünya'nın derinliklerinde saklı bir okyanus keşfetti! Bilim insanları, Dünya'nın derinliklerinde saklı bir okyanus keşfetti!

kutup ışıkları (3)

Kuzey Işıkları neden ses çıkarır?

Auroralar, dünyanın manyetosferindeki bozulmalardan sonra meydana gelir. Bu bozulmalar, güneşten gelen ve manyetosferdeki gazlarla etkileşime giren parçacıkların sonucudur.

2016 yılında bilim insanları, aurora borealis ile ilişkilendirdiği sesin, yaklaşık 70 ve 90 metre gibi daha düşük irtifalardaki elektrik deşarjlarından geldiğini öne süren sıcaklık inversiyon tabakası hipotezini yayınladı.

kutup ışıkları (2)

Bu durum, bir sıcaklık inversiyon tabakası üretildiğinde, sakin ve açık havalarda gerçekleşir. Ayrıca oluşan bu fenomen havanın yükseklikle soğumak yerine yükseklikle ısındığı atmosferdeki bir katmandır.

Çalışma, kutup ışıkları ile jeomanyetik aktivite arasında muhtemelen nedensel bir bağlantı olduğunu öne sürdü. Bunun yanı sıra sesleri oluşturan süreç, ışık gösterilerini oluşturan süreçten farklıdır, ancak ikisi de jeomanyetik aktivite tarafından üretildikleri için birlikte görünürler.

Editör: Enes Sapmaz