Bilim insanları, elektronik cihaz kullanımını kökünden değiştirebilecek bir buluşa imza attı.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Stanford Üniversitesi’nden araştırmacılar, klavyelerin tarihe karışmasına neden olabilecek bir teknolojiyi tanıttı. Yeni teknolojinin detaylar Nature Electronics üzerinden yayınlandı.

Japonya, Ay aracıyla tekrar iletişim kurmayı başardı! Japonya, Ay aracıyla tekrar iletişim kurmayı başardı!

Akllı cilt

Geliştirilen yeni teknoloji ile herhangi bir klavye olmadan bilgisayarda yazı yazmamız sağlanıyor. Cildinize sıktığınız bir sprey sayesinde ellerinizle bilgisayarda yazı yazabiliyorsunuz.

‘Akıllı cilt’ olarak adlandırılan teknolojide kullanılan sprey biyouyumlu bir malzemeden yapılmış. Sistem, makine öğrenimi ile klavyedeki hangi kısma bastığınızı belirliyor ve hareketlerinizi izliyor. Bu sayede fiziksel klavye kullanımına gerek kalmıyor. Aşağıdaki videodan sistemi çalışırken görebilirsiniz:

Biyouyumlu cilt, benzer teknolojiye sahip eldiven ve diğer cihazlardan daha ince ve daha rahatsız edici. Yani kullanıcıya daha rahat bir deneyim sunuyor. Cilde sürülen sprey, cildinizle birlikte bükülebiliyor ve hareket edebiliyor. Spreyde kullanılan malzeme, hareketleri algılayan ve onları yapay zekaya aktaran sensörlere sahip. Yani aslında ellerinizle görünmez, sanal bir klavyede yazı yazıyorsunuz ve yapay zeka sizin yazdığınız şeyi tahmin ediyor.

Diğer teknolojik cihazlarla da kullanılabilecek

Araştırmacılar bu yeni teknolojinin sadece klavye değil, akıllı telefonlardaki uygulamalar için de kullanılabileceğini belirtiyor. Özellikle de sanal gerçeklik için önemli bir gelişim olabilir. Benzer teknolojiler VR dünyasında olsa da bu sprey teknolojisinin eldivenlerden daha rahat bir kullanıma sahip olduğu açık.

akılli-cilt

Henüz yeni olan bu teknolojinin kusurlu kısımları da var. Videoda da izleyebileceğiniz gibi yapay zeka kimi zaman yazılanları doğru şekilde algılayamayabiliyor ve ortaya hatalar çıkabiliyor. 

Akıllı Cildin yakın dönemde geleneksel klavyelerin yerini alması çok zor olsa da gelecek için önemli bir teknoloji olduğu bir gerçek.  

Editör: Burak Karahan