Tokyo Üniversitesinden araştırmacılar, yapay DNA kullanımıyla kanserle mücadelede çığır açacak yeni bir atılımda bulundu. Araştırmacılar ve bilim insanlarından oluşan ekip, kanser hücrelerini öldürmek için saç tokası şeklinde olan kimyasal olarak sentezlenmiş bir çift yapay DNA tasarladı. Bu yapay DNA'lar kanser hücrelerine enjekte edildiğinde, belirli kanserlerde aşırı üretilen mikroRNA (miRNA) moleküllerine bağlanarak kanseri ortadan kaldırdı.

Yapay DNA'lar, miRNA'ya bağlandıktan sonra çözülüp birleşerek, bağışıklık tepkisi ortaya çıkaran daha uzun DNA zincirleri oluşturdu ve bu tepki, sadece kanser hücrelerini ortadan kaldırmakla kalmadı, aynı zamanda kanserlerin büyümesini de engelledi. Kanserle mücadelede açılan bu yeni cephenin, geleneksel kanser ilacı tedavilerinden farklı olarak ilaç yeni bir çağ başlatması umuluyor.

Bilim insanları, Dünya'nın derinliklerinde saklı bir okyanus keşfetti! Bilim insanları, Dünya'nın derinliklerinde saklı bir okyanus keşfetti!

yapay dna kanser (3)

Kanser ne yazık ki dünya çapında süre gelen bir sağlık sorunudur ve mevcut tedavi yöntemlerinde sınırlamalar bulunur. Bununla birlikte, hayati bilgi taşıyan moleküller olan DNA ve RNA gibi nükleik asitlere dayalı ilaçlar, hücrelerin biyolojik fonksiyonlarını değiştirir ve kanser gibi diğer zorlu hastalıkların üstesinden gelme çabalarına önemli bir destek sağlar. 

Yardımcı Doçent Kunihiko Morihiro ve Profesör Akimitsu Okamoto liderliğindeki Tokyo Üniversitesi'ndeki bir araştırma grubu, yapay DNA kullanarak yeni bir antikanser ilacı yarattı.

Okamoto, "Geleneksel ilaçlardan farklı olarak etki mekanizmasıyla çalışan yeni ilaçlar yaratabilirsek, şimdiye kadar tedavi edilemeyen kanserlere karşı etkili olabileceklerini düşündük" dedi.

yapay dna kanser (1)-2

Nükleik asitlerin kanser hücreleri ile diğer sağlıklı hücreler arasında ayrım yapmasını sağlamak zor olduğundan, kanser tedavilerinde nükleik asit ilacı kullanımı her zaman zor olmuştur. Nükleik asitlerin sağlıklı hücrelere yanlışlıkla saldırılması durumunda, bu, hastanın bağışıklık sistemini olumsuz etkileme riski olduğu anlamına gelir. Bunlara rağmen, ekip ilk kez, belirli kanserli hücreleri hedef alıp öldürmek için doğal bir bağışıklık tepkisini etkinleştirebilen, saç tokası şeklinde bir DNA zinciri geliştirmeyi başardı.

yapay dna kanser (1)

Testler, insan rahim ağzı kanseri, meme kanseri ve fare cilt kanseri türevli hücrelerindeki kötü  huylu hücreleri yok etti ve tekrar nüksetmelerini engelledi.

"Bu çalışmanın sonuçları, onlara ilaç geliştirme ve ilaç politikaları için yeni seçenekler sunacağına inandığımız için doktorlar, ilaç keşif araştırmacıları ve kanser hastaları için iyi bir haber. Ardından, bu araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak ilaç keşfini hedefleyeceğiz ve ilacın etkinliğini, toksisitesini ve olası uygulama yöntemlerini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. -Akimitsu Okamoto

 Bu araştırmanın, bir tedavi olarak ullanıma sunulmasından önce atılması gereken birçok adım var, ancak ekip, yeni ilaç keşfi için nükleik asitlerin faydalarına güveniyor.

Editör: Enes Sapmaz