NASA, Mars simülasyonunda yaşayacak çalışanlarını arıyor! NASA, Mars simülasyonunda yaşayacak çalışanlarını arıyor!

NASA'nın Transit Exoplanet Survey Satellite (TESS) ve Kanada-Fransa-Hawaii teleskobu üzerindeki SPIRou spektropolarimetresini kullanan gökbilimciler, ikili sistem TOI-1452'de kırmızı bir cücenin yörüngesinde dönen ılıman bir süper dünya ötegezegeni keşfettiler.

Süper dünyanın iki yıldızı bulunuyor

TOI-1452 ikili sistemi, Draco takımyıldızında yaklaşık 100 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır ve ayrıca, TIC 420112589 veya 2MASS J19204172+7311434 olarak da bilinir, iki M- boyutundaki kırmızı cüce yıldızdan oluşur.

ılıman ötegezegen (1)

İki yıldız her 1400 yılda bir birbirlerinin etrafında dönerler ve yakın bir mesafeden birbirlerinden ayrılırlar. Birbirleriyle yakınlaştıklarında ise bu mesafe 97 AU (astronomik uzunluk birim) veya Güneş ile Plüton arasındaki mesafenin yaklaşık 2,5 katıdır.

Ilıman ötegezegen Dünya'dan daha büyük

Yeni keşfedilen gezegen, 11.1 gün süren ılıman bir yörüngede TOI-1452 sisteminin birincil üyesini çevreler. TOI-1452b olarak adlandırılanı ılıman uzaylı dünyası, yaşadığımız Dünya'dan yaklaşık 1,7 kat daha geniş ve 4,8 kat daha büyüktür.

Université de Montréal'in doktora öğrencisi Charles Cadieux “Gezegen, yıldızından, yüzeyinde sıvı su bulunması için sıcaklığının ne çok sıcak ne de çok soğuk olacağı bir aralıkta bulunuyor” dedi.

ılıman ötegezegen (2)

TOI-1452b'in muhtemelen Dünya gibi kayalık olduğu belirtiliyor, ancak yarıçapı, kütlesi ve yoğunluğu bizimkinden çok farklı bir dünyaya işaret ediyor.

Cadieux, "TOI-1452b, bugüne kadar bulduğumuz bir okyanus gezegeni için en iyi adaylardan biri" dedi.

"Yarıçapı ve kütlesi, Dünya gibi temelde metal ve kayadan oluşan bir gezegen için beklenenden çok daha düşük bir yoğunluğa işaret ediyor."

Kütlesinin %22'sini sular oluşturuyor

Gökbilimcilere göre, Jüpiter'in uyduları Ganymede ve Callisto ile Satürn'ün uyduları Titan ve Enceladus'unkine yakın oranda su içeren TOI-1452b'nin kütlesi, %22'sinin sıvı sulardan oluşuyor

ılıman ötegezegen (3)

Araştırmacılar, "Su dünyası adayı TOI-1452b, LHS 1140b ve K2-18b gibi diğer iyi bilinen ılımanların, küçük gezegenlere benzer bir iletim spektroskopisi metriği içeren NASA/ESA/CSA James Webb Uzay Teleskobu ile gelecekteki atmosferik karakterizasyonun belirlenmesi için birer ana hedeftir." dediler.

Verimli yıldız sistemi, James Webb Uzay Teleskobu'nun sürekli izleme bölgesinin yakınında bulunuyor, bu da yılın hemen hemen her anında izlenebileceğini anlamına geliyor.

Haberimize konu olan TOI-1452b'nin keşfi, Astronomical Journal'daki bir makalede bildirildi.

Bahsi geçen makaleye buradan göz atabilirsiniz.

Editör: Enes Sapmaz