Discovery mekiği tarafından 1990 yılında Dünya etrafındaki yörüngesine ulaşan ve zaman içinde yerini James Webb'e bırakacak olan Hubble Uzay Teleskobu, Üranüsü görüntüledi. Çoğunlukla NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından kullanılan uzay teleskobu, bu 32 yıl içinde binlerce galaksi, yıldız, gezegen ve uzay cismini doğrulamayı başardı.

Son olarak şimdi de NASA, Dünya yörüngesinde uzayda süzülen uzay teleskobu Hubble ile Uranüs gezegenini fotoğrafladı. Ancak Hubble tarafından yakalanan bu görüntülerinde bazı farklılıklar yer alıyordu. Mavi gezegen, her zamankinden daha solgun görünüyor ve sanki soluk bir gaz kütlesinin gezegeni ele geçirmeye çalıştığı gibi bir izlenim uyandırıyor. Ancak bu olayın neden yaşandığına gelirsek, Uranüs'ün Güneş'in etrafındaki yörüngesini tamamlaması yaklaşık 84 yıl sürdüğünden dolayı mevsim değişiklikleri oldukça yavaş gerçekleşmesinden kaynaklanıyor.

hubble (1)

Bilim insanları, 'Superman' güçlerine sahip bir telefon çipi geliştirdi Bilim insanları, 'Superman' güçlerine sahip bir telefon çipi geliştirdi

Yakalanan bu karede, mavi gezegenin kuzey yarımküresinin bir kısmında büyük, soluk bir pus görülüyor. Hubble ekibi, bu beyazımsı solgunluğun kalınlaşmış bir fotokimyasal sis olduğunu söylüyor.

Editör: Enes Sapmaz