17 Mart'ta meydana gelen Güneş patlaması veya diğer adıyla Güneş kasırgası NASA tarafından gözlemlendi. Dünya'daki tüm canlıların hayatta tutan dev yıldızdan yükselen güneş plazma sütunu, NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) tarafından kameraya yakalandı.

Astrofotoğrafçı Andrew McCarthy, Twitter'da yaptığı bir paylaşımda, takipçilerini olay hakkında uyardı ve durumu şu şekilde açıkladı: "Şu anda güneşin yüzeyinde bir "kasırga" var. Ne olacağını görmek için günün geri kalanını onu izleyerek geçireceğim. "

Güneşteki bu dev kasırga, düşük bütçeli bir felaket filminin başlangıcı gibi görünse de, McCarthy, durum hakkında endişelenecek bir şey olmadığını söyledi.

güneş kasırga patlama (2)

Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi Bilim insanları, her eşyayı güneş paneline çevirecek yeni bir malzeme geliştirdi

Astrofotoğrafçı McCarthy, "Söylenmesi gerekirse: Hayır, bu Dünya'daki yaşamı yok etmeyecek. Bu bir güneş patlaması ve güneşte düzenli olarak gerçekleşen bir olay. Hepimizi öldürecek bir şey görseydim, haber verirdim."

Kasırgayı ilk fark ettikten sonra McCarthy, ertesi gün güneş teleskopunu görüşe doğrultmuş halde üç saat geçirdiğini söyleyen bir güncelleme paylaştı.

"Bu 14 Dünya uzunluğundaki dönen plazma sütunu, güneşin üzerine akkor madde yağmuru yapıyordu. Bundan daha cehennemsi bir yer hayal edemiyorum" 

NASA, güneş patlamalarını 'Güneş yüzeyinden dışarı doğru uzanan büyük, parlak bir sütun' olarak tanımlıyor ve neden meydana geldikleri henüz bilinmemekle birlikte, oluşmalarının yaklaşık bir gün sürdüğü düşünülüyor.

Güneş'te meydana gelen patlamalarda ortaya çıkan maddeler, hidrojen ve helyumdan oluşan sıcak plazmadır. Plazma, manyetik alanların bükülmüş bir yapısı boyunca hareket eder, ancak yapı kararsız hale geldiğinde dışarı doğru patlayabilir.

Editör: Enes Sapmaz