PSR J0952-0607, 'Sextans' takımyıldızında 3.200 ila 5.700 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. İlk olarak 2017'de keşfedilen nötron yıldızı "black widow "veya "kara dul" pulsar olarak adlandırılıyor. Bu isimin arkasında yatan hikaye ise, dişi kara dul örümceklerinin çiftleştikten sonra erkek örümcekleri yeme eğilimine bir benzetme.

Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı

nötron yıldızı (3)

PSR J0952-0607, yakınında bulunan çok düşük kütleli yıldızların etrafında 6.42 saatlik bir yörüngede yer alıyor.

Diğer yıldızları tüketerek kütlesine katıyor

Bu yakınlık ile madde yıldızdan pulsarın üzerine akmaya başladı, yavaş yavaş dönüşünü saniyede 707 dönüşe çıkardı ve emisyonlarını büyük ölçüde artırdı. Sonunda yıldız arkadaşını tüketen pulsar, tüm enerji kaynağını buharlaştırmaya başladı.

nötron yıldızı (2)

Gökbilimciler, tamamen çöken nötron yıldızılarını ölçmesi ve bir kara delik olarak geri dönen bu yoğun nesnelerin içindeki tuhaf kuantum durumunu anlamalarına yardımcı olabilir.

Berkeley California Üniversitesi'nden Profesör Alex Filippenko, "Maddenin nükleer yoğunluklarda, tıpkı bir uranyum atomunun çekirdeğinde olduğu gibi, kabaca nasıl davrandığını biliyoruz" dedi.

"Bir nötron yıldızı dev bir çekirdeğe benzer, ancak bu maddeden bir buçuk güneş kütlesine sahip olduğunuzda, yani hepsi birbirine yapışmış yaklaşık 500.000 Dünya kütlesi çekirdeğine sahip olduğunuzda, nasıl davranacakları hiç de net değil."

1 inç küp nötron yıldızı 10 milyar tonun üzeri ağırlıktadır

Flilippenko'nun yanı sıra açıklamalarda bulunan Stanford Üniversitesi'nden Profesör Roger Romani, "Nötron yıldızları o kadar yoğundur ki 1 inç küp 10 milyar tonun üzerindedir. Çekirdekleri, evrendeki kara delikler dışında en yoğun maddedir, çünkü olay ufkunun arkasına gizlenmiş oldukları için incelemek imkansızdır" dedi.

nötron yıldızı (1)

PSR J0952-0607'nin kütlesinin ölçümü, Hawai Maunakea'daki 10 m'lik Keck I teleskobunun aşırı hassasiyeti sayesinde mümkün oldu ve parlayan yıldızdan bir görünür ışık spektrumu kaydetmeyi başardı.

2.35 artı veya eksi 0.17 güneş kütlesine ulaşması gerekiyor

Profesör Romani, "Bu ölçümü diğer birkaç kara dul (kütle çalan nötron yıldızları) ile birleştirerek, nötron yıldızlarının en azından 2.35 artı veya eksi 0.17 güneş kütlesine ulaşması gerektiğini gösterdik" dedi.

Ayrıca Profesör Romani, "Nötron yıldızları için en yüksek maksimum kütlesi bir çekirdek karışımı olduğunu ve onların çözülmüş yukarı ve aşağı kuarklarının çekirdeğe kadar karıştırdığını gösteriyor" dedi.

"Özellikle egzotik iç bileşime sahip olanlar olmak üzere, maddenin önerilen birçok durumunu hariç tutuluyor."

Haberimize konu olan bilimsel makale Astrophysical Journal Letters dergisinde paylaşıldı.

Bahsi geçen makaleye göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz

Editör: Enes Sapmaz