Yaşam

Dünyanın en soğuk şehrinde sıcaklık eksi 50 dereceye kadar düştü

Türkiye’de bu yıl kış mevsimi normalden biraz daha sıcak geçiyor ancak dünyanın en soğuk şehri olan Doğun Sibirya’daki Yakutsk için bu geçerli değil. Yakutsk’ta hava sıcaklığı -50 dereceye kadar düştü.

Dünyanın en soğuk yerlerinden biri olan Sibirya’daki Yakutsk şehrinde, bölge sakinlerinin bile alışık olmadığı bir uzunlukta bir soğuk hava dalgasına yaşanıyor. 

Normalde ocak ayı bölgenin en soğuk ayı olmasına rağmen, orada yaşayanlar bile -50 dereceye kadar düşen sıcaklıklara karşı ekstra önlemler almaya başladı. Reuters'a konuşan Yakutsk şehri sakinleri, "Bu soğukla savaşamazsınız. Ya uyum sağlar ve ona göre giyinirsiniz ya da acı çekersiniz" dedi.

Yerel bir pazarda donmuş balık satan bir Yakutsk'lu, dondurucu soğuğa karşı önlemini,  "Sadece kalın giyiniyorum. Lahana gibi kat kat" diyerek açıkladı.

Yerel hava tahminlerine göre, gece boyunca sıcaklıkların eksi 55 santigrat dereceyi görmesi ve haftanın geri kalanında eksi 44 ile eksi 50 derece arasında kalması bekleniyor. 

Maden şehrinde kaydedilen videolar, bazı yolların o kadar soğuk olduğunu ve yolda araba lastiklerinin patladığını gösterdi. Elektrik kesintisi nedeniyle kalorifer depoları bozulurken, borular patlarken, kombiler tıkanırken donan vatandaşlar sosyal medyada isyan ediyor. Yakutsk halkı geçmişte bundan çok daha sert sıcaklıklara katlandı, önceki sıcaklık kayıtları eksi 64,4 santigrat dereceye kadar düştü. Ancak "termometre yalnızca bu kadar aşağıyı gösterdiğinden" daha soğuk günler olup olmadığını doğrulamak zor.

Yerel haber sitesi Russia Beyond'a konuşan bölge sakini Aleksei Pestryakov, neden bu kadar acımasız koşullara sahip bir şehirde yaşamayı seçtiğini açıkladı:

"Bazı insanlar dağlarda koşmayı sever ve ben gerçekten çok düşük sıcaklıklarda koşmaktan zevk alıyorum" 

Bir milyondan az kişiye ev sahipliği yapan Yakutsk, kışları soğuk havasıyla bilinen Rusya'nın geneline göre bile çok daha soğuk. Ancak şehir, temmuz ayında orman yangınlarından kaynaklanan dumanın bölgeyi yoğun bir şekilde sarmasıyla uluslararası kamuoyunun dikkatlerini üzerine çekti.

Bilim insanları, Sibirya bölgesinde iklim değişikliğinin neden olduğu yangınların sıklığının artması hakkında ciddi endişelerini dile getirdi.