Bir araştırma ekibi, bir milyar yıllık Dünya'nın evrimini ve tektonik plaka hareketlerini kırk saniyelik kısa bir videoda birleştirdi.

2021'de bir grup bilim adamı, Dünya'nın şimdiye kadarki tektonik plaka hareketlerinin en eksiksiz modellerinden birini yarattı. Geçen yıl Şubat ayında YouTube'da yayınlanan video, bu inanılmaz derecede büyük düzensiz şekilli katı kaya parçalarının milyonlarca yıl boyunca nasıl hareket ettiğini gösterdi. Video, bugün bildiğimiz kıtaların yerlerinin bundan binlerce yıl önce tamamen farklı noktalarda olduğunu ortaya koyuyor.

Örnek vermek gerekirse, dünyanın en soğuk yerlerinden olan kutup notkası Antarktika, Dünya'nın evriminin bir aşamasında, gezegenin ekvator kısmında yer aldığı için sıcaktı. Tektonik plakalar her yıl yalnızca birkaç sanmtimetre hareket eder, fakat uzun zaman önce bazı dönemlerde oldukça büyük hareketler sergilemiştiler. Yukarıdaki gibi modeller oluşturmak, bilim adamlarının tektonik plaka hareket kalıpları hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlayacak ve karşılığında bilim adamlarının gelecekte nereye varacaklarını tahmin etmelerini sağlayacak.

Sidney Üniversitesi'nden yerbilimci Sabin Zahirovic, Dünya'nın inanılmaz derecede dinamik olduğunu ve tektonik plakalarının sürekli hareket etme eyleminde olduğunu söylüyor. Birbirleriyle etkileşim biçimleri benzersiz olan Dünya'nın tektonik tabakaları, diğer hiçbir gezegende örneği görülmeyen yapılar. Ayrıca Zahirovic, plakaların hareket hızının yaklaşık olarak tırnakların büyüme hızı olduğunu ancak bu hareketin 40 saniyeye sığdırıldığında nasıl çok fazla hareket ettkiklerini, çöktüklerini, yıprandıklarını, tekrar oluştuklarını ve diğer kayalarla nasıl birleştiklerini görebildiğimizi söyledi.

Tectonic-Plates-2022

Yerbilimci Sabin Zahirovic şöyle konuştu:

"Dünya Gezegeni, bilinen kayalık gezegenler arasında benzersiz bir şekilde sürekli olarak birbirini iten plakalardan oluşan yüzeyiyle inanılmaz derecede dinamiktir. Bu plakalar tırnakların büyüme hızında hareket eder, ancak bir milyar yıl 40 saniyeye yoğunlaştığında büyüleyici bir dans ortaya çıkıyor. Okynauslar açılıp kapanıyor, kıtalar dağılıyor  ve periyodik olarak yeniden birleşerek devasa süper kıtalar oluşturuyor."

Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı

Oturduğunuz yerden Dünya'yı gezebileceğiniz 7 harika site Oturduğunuz yerden Dünya'yı gezebileceğiniz 7 harika site

Editör: Burak Karahan