Araştırma ekibi, yeni tasarımın “yüksek verimli, doğal ve zahmetsiz insan-makine etkileşimi” sağladığını belirtti. Göz hareketlerini tespit etmek ve kullanıcının istediği eylemi belirlemek için göz izleme teknolojisini kullanan bu lensler, yonga ve pil gerektirmiyor. Lens, radyo frekansı (RF) sinyallerini kullanarak kullanıcı ile makine arasında bağlantı kuruyor. Göz hareketleri, lense gömülü RF etiketleri tarafından algılanıyor ve bağlı sisteme iletilerek gerçek zamanlı olarak analiz ediliyor.

AR amaçlı olarak, küçük ölçekli cihaz doğrudan kullanıcının retinasına görüntü yansıtabilirken, akıllı cihazlara ve robotlara bağlanarak iletişimi kolaylaştırabiliyor.

Tıbbi bağlamda, bu lensler gözdeki sıvı basıncı gibi fizyolojik değişiklikleri gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve ilaç teslimatı, renk körlüğü düzeltmesi ve kornea hücrelerinin onarımı gibi işlemlerde kullanılabilir.

Apple'ın Vision Pro VR başlığı gibi cihazlar, kullanıcı deneyimini optimize etmek için göz izleme teknolojisini kullanıyor ve kullanıcının dikkatini takip ederek istenen eylemi belirliyor. Ancak mevcut göz izleme teknolojilerinin bazıları, çevresel ışık koşullarına duyarlı olduğundan, günlük senaryolarda kullanıcının dikkatini tam olarak belirlemekte zorlanabiliyor.

RF sinyallerinin kullanımı ve cihazın doğrudan kullanıcının gözüne yerleştirilmesi, bu sorunları azaltıyor. Testlerde, lensler kullanıcıların yalnızca göz hareketlerini kullanarak Snake gibi oyunları oynamasına ve web'de gezinmesine olanak sağladı.

Materyallerin parmak izini alabilen yeni bir yapay zeka geliştirildi! Materyallerin parmak izini alabilen yeni bir yapay zeka geliştirildi!

Ekip, tasarımın esnekliğini ve şeffaflığını artırmayı, potansiyel uygulama alanlarını genişletmeyi ve alan kameraları ve sensörler gibi birden fazla fonksiyon modülü entegre etmeyi planladıklarını belirtti.

“Bu uygulamalar, tüketici davranışı araştırmalarından sanal sosyal ortamlarda göz etkileşimine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayabilir. Ayrıca, görsel fonksiyon değerlendirmesi, nörolojik hastalık teşhisi ve tedavisi, bilişsel fonksiyon değerlendirmesi ve uyku kalitesi değerlendirmesi gibi çeşitli tıbbi kullanımlara da olanak sağlayabilir” diye ekledi.

Editör: Enes Sapmaz