Evolutionary Applications dergisinde yayımlanan araştırma, Çernobil yakınındaki bölgelerde yaşayan kurbağaların muhtemelen radyasyon sızıntısının ardından hayatta kalmak için evrimleştiğini ortaya çıkardı.

Araştırmada yaklaşık 200 kurbağa incelendi

Çernobil Nükleer Santrali'nde yaşanan felaketin ardından 35 yıldan fazla geçmiş olmasına rağmen etkileri yeryüzünden hala silinmedi. Çernobilin etkilerini inceleyen araştırmacılar, yüksek radyasyon seviyelerine sahip bölgelere yaklaştıkça, kurbağaların pigmentasyonunda daha fazla melanin olduğunu ortaya çıkardı.

Times'ta yer alan habere göre, hala yasaklı olan ve girişin tehlike unsuru teşkil ettiği bölge içerisinde yaşayan ağaç kurbağaları, bölgenin dışından gelen kurbağalara göre daha koyu bir cilty rengine sahipti.

2022-10-09 14_26_58-Window

Radyasyona karşı önlem

Bilim insanlarının öne sürdüğüne göre, 10 ila 15 kurbağa kuşağı önce, kaza meydana geldiğinde, en koyu renge sahip olanların radyasyonun en kötü zamanında hayatta kalma ve sonra genlerini aktarma olasılıkları daha yüksekti.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

Daha koyu cilt, insanları güneş radyasyonununun etkilerinden koruyabiliyor. Benzer şekilde kaza sonrasında yaşanan radyasyona karşı da kurbağalarda bir tampon görevi görmüş olabileceği düşünülüyor. 

Araştırmacılar, “Sonuçlarımız, muhtemelen kaza anında yüksek düzeyde iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmanın, Çernobil’deki ağaç kurbağalarında daha koyu rengin ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor” diye ekledi.

cernobil02.jpg-938661441