Wise Yaşam Bilimleri Fakültesi Bitki Bilimleri ve Gıda Güvenliği Okulu'ndan Lilach Hadany liderliğindeki araştırma, bitkilerin genellikle stres altındayken ultrasonik sesler çıkardığını buldu. Yazarlar, patlamış mısır patlamasına benzer şekilde, çoğunlukla domates ve tütün bitkilerinin sesini kaydetmeyi başardılar. Ayrıca bilim insanları kaktüsler, mısır ve buğdayın çıkardığı sesleri de tespit ettiler.

Araştırmacılar, seslerin kabaca insan konuşmasıyla aynı ses düzeyinde yayılmasına rağmen, insan kulağı tarafından asla algılanamayacak kadar yüksek frekanslarda olduklarını söyledi. Bunun yanı sıra ekip, "Bitkilerin stres altındayken genellikle ses çıkardığını ve her bitkinin ve her stres türünün belirli bir tanımlanabilir sesle ilişkili olduğunu bulduk" dedi.

"İnsan kulağı tarafından algılanamayan bitkiler tarafından yayılan sesler muhtemelen yarasalar, fareler ve böcekler gibi çeşitli hayvanlar tarafından duyulabilir."

bitki (2)-4

Çalışmanın ilk aşamasında, araştırmacılar bitkileri akustik bir kutuya, arka planda gürültü olmayan sessiz, izole bir bodrum katına yerleştirdiler. 20 ila 250 kilohertz frekanslarında sesleri kaydeden ultrasonik mikrofonlar, dinlemek için kuruldu. 

Hadany, "Önceki çalışmalardan, bitkilere takılan vibrometrelerin titreşimleri kaydettiğini biliyoruz. Ancak bu titreşimler aynı zamanda havadaki ses dalgaları mı, yani uzaktan kaydedilebilen sesler mi oluyor? Çalışmamız, araştırmacıların yıllardır tartıştığı bu soruyu ele aldı."

Kayıtlar, farklı bitkiler ve farklı ses türleri arasında nasıl ayrım yapılacağını öğrenen özel olarak geliştirilmiş makine öğrenimi algoritmaları tarafından analiz edildi. Kayıtlardan bitkiyi tanımlamak ve stresin tipini ve seviyesini belirlemek mümkün olduğu belirtildi.

Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!

bitki (1)-5

Bilim insanları keşifleri sonrasında, "Doğada bitkilerin yaydığı seslerin yarasalar, kemirgenler, çeşitli böcekler ve muhtemelen diğer bitkiler gibi yüksek frekansları duyabilen ve ilgili bilgileri elde edebilen yakınlardaki canlılar tarafından algılandığını varsayıyoruz" açıklamalarında bulundu.

Bitkilerin çıkardığı sesleri konu alan çalışma Cell bilimsel dergisinde yayınlandı.

Editör: Enes Sapmaz