İngiltere'deki Durham Üniversitesi ile Çin'deki Yunnan Üniversitesi ve Guizhou Üniversitesi'nden uzmanlar yaptıkları araştırmalarda, Bryozoa olduklarına inanılan fosillerin aslında yeşil algler olduğunu keşfettiler.

Sıralı bir zırh yapısını andıran ve su altı kolonilerinde yaşayan dokunaçlı hayvanlar olan Bryozoanların, daha önce tahmin edilenden milyonlarca yıl daha genç olduğunu ve yalnızca Ordovisyen döneminde yani 480 milyon yıl önce ortaya çıktığı belirtildi.

alg fosil araştırma (1)

Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı! Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı!

40 milyon yıl önceki bir evrim patlaması olan Kambriyen Döneminde kendini pek fazla göstermeyen tek fosil hayvan grubu olduğu da ayrıca öne sürüldü. Bryozoanların bu gecikmiş ortaya çıkışı, Kambriyen'in geleneksel olarak düşünüldüğü gibi benzersiz bir yenilik dönemi olmadığını gösteriyor. Bryozoanlar bunun yerine, yeni vücut planları çok daha uzun bir süre boyunca evrim tarafından şekillenmeye devam etti.

Çin'in tepelerinde bulunan eski fosiller, daha önce en eski Bryozoan olduğuna inanılan 'Protomelission gateshousei'nin daha önce görülmemiş "yumuşak kısımlarını" ortaya çıkardı. Bu kırılgan doku, araştırmacıların Protomelission'u yeşil alg grubu Dasycladales'in bir üyesi olarak yorumlamalarına izin verdi.

alg fosil araştırma (2)

"Bryozoanlarda görmeyi beklediğimiz dokunaçlar yerine, yaprak benzeri basit çıkıntılar keşfettik ve fosil hayvanlara değil deniz yosunlarına baktığımızı fark ettik. Bu, ikna edici en eski Bryozoan fosillerinin bir sonraki jeolojik döneme, Ordovisiyen'e kadar evrimleşmediği anlamına geliyor.”

Araştırmacılar, hayvan gruplarının kökeni o kadar ani olmasa da, mütevazı deniz yosunlarının erken okyanuslarda daha önce düşünülenden daha büyük bir rol oynadığını ileri sürüyorlar.

Editör: Enes Sapmaz