Hayatının büyük bir bölümünde sağlık sorunlarıyla boğuşan Ludwig Van Beethoven, 26 Mart 1827'de, Viyana'daki dairesindeyken birçok tarihçinin karaciğer yetmezliği olduğundan şüphelendiği durumdan hayatını kaybetmişti. Bilim insanlarının 22 Mart'ta Current Biology'de yayınladığı bir rapora göre ise, mektuptan alınan birkaç saç tutamının analizi, Beethoven'ın karaciğer hastalığı için birkaç genetik risk faktörü taşıdığı ortaya çıktı.

Cambridge Üniversitesi'nde biyolojik bir antropolog olan Tristan Begg, potansiyel bir karaciğer enfeksiyonu ve bestecinin iddia edilen içki alışkanlıklarıyla birleşen bu yüksek riskin, Beethoven'ın 56 yaşındaki erken ölümünü hızlandırmış olabileceğini söylüyor.

beethoven-1

Beethoven'ın hikayeli kariyerinin, besteciyi 45 yaşına kadar tamamen sağır bırakan ilerleyici işitme kaybı nedeniyle yarıda kaldığı iyi biliniyor. Beethoven ayrıca mide-bağırsak sorunları ve kötüleşen bir karaciğer problemlerinden de muzdaripti.

Yaklaşık iki yüzyıl önce yaşamış bir adamı neyin rahatsız ettiği ve ölümüne sebep olduğunu anlamak kolay bir iş değil. Araştırmacılar, bestecinin 1863 ve 1888'de mezarından çıkarılmasından sonrasında oluşturulmuş iki otopsisinden ve diğer tarihi belgelerden alınan notlara güvenmek zorunda kaldılar.

2014 yılında Begg ve meslektaşları, Beethoven'ın genetik talimat kitabını veya genomunu yeniden oluşturmaya karar verdiler. İlk olarak, ekibin besteciden bir parçaya ihtiyacı vardı. Neyse ki, Beethoven'a atfedilen yaklaşık 30 ayrı saç tutamı, koleksiyonerlerin ve 19. yüzyılda saçı satın alan insanların torunlarının elinde hayatta kaldı. Ekip, 1821'den 1827'ye kadar kesildiği söylenen sekiz kilitten örnekler toplayabildi.

saç

Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu! Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu!

Ayrıca araştırmacılar, iki kilitin bestecinin olmadığını keşfetti: Aşkenaz Yahudileriyle tutarlı bir soya sahip bir kadına aitti. Bestecinin genomunu yeniden oluşturmak için en iyi korunmuş kilitlerden bazılarını kullanan bilim insanları, bestecinin yaşamı boyunca karaciğer sorunları geliştirme riskini üç katına çıkarabilecek PNPLA3 geninin bir varyantı da dahil olmak üzere, karaciğer hastalığı için birkaç risk faktörü belirledi.

Beethoven'ın ölümünden kısa bir süre sonra toplandığı bildirilen ipliklerden birinde karaciğere zarar veren hepatit B virüsünün izlerini de buldular. Araştırmacılar, hepatit B enfeksiyonundan kaynaklanan karaciğer riskinin düzenli alkol kullanımıyla daha da artacağını söyledi ve bazı çağdaşlar, bestecinin hayatının sonuna doğru çok fazla alkol içtiğini iddia etti.

Editör: Enes Sapmaz