Bilim

Araştırmacılar, DVD boyutunda cam diske 500 TB veri depoladı!

Kırmızı lazerlerden daha ince ışınlı mavi lazerlere geçildiğinde, DVD'lerin depolama kapasitesi 4,7 GB'den 25 GB'a çıkarak Blu-ray disklerin HD çözünürlüklerde ve ötesinde kodlanmış filmleri depolayab...

5D veri depolama

[caption id="attachment_34619" align="alignnone" width="617"] Fotoğraf: Yuhao Lei, Masaaki Sakakura, Lei Wang, Yanhao Yu, Huijun Wang, Gholamreza Shayeganrad, and Peter G. Kazansky[/caption] Tüm araştırmalar sonunda 2021 yılına geldiğimizde araştırmacılar, 5D veri depolama olarak adlandırılan yeni bir teknoloji ile karşımıza çıktı. Yakın zamanda Optical Journal'da yayınlanan bir makalede , araştırmacılar, doğrudan cam üzerine yazmak için femtosaniye lazer kullanmak yerine, ürettiği ışığın , veriye izin veren " yakın alan geliştirme olarak bilinen optik bir fenomen " oluşturmak için nasıl kullanıldığını ayrıntılarıyla anlattı. Daha zayıf ışık darbeleri kullanılarak yapılan bu işlem, verileri yazmak ve depolamak için daha az güç gerekmekle kalmıyor, aynı zamanda daha hızlı bir yazma hızı sağlıyor. Bu da her saniyede 230 KB veri anlamına geliyor. Tabii ki şu an kullandığımız depolama çözümlerinin hızına yakın bile değil ancak bu şekilde depolanan veriler oldukça güvenli olacak.

DVD boyutunda diskte 500 TB veri

Araştırmacılar DVD ile kabaca aynı boyutta olan silika cam diskte 5 GB veri depolamayı başardılar ve veriler %100 doğrulukla işlendi. Bu cam disk potansiyel olarak 500 TB’a kadar veri tutabiliyor ve bu verinin tamamının yazılması 60 güne yakın bir zaman alıyor. Teknoloji henüz yaygın kullanım olarak hazır olmasa da gelecek için oldukça heyecan verici. [caption id="attachment_34617" align="alignnone" width="700"] Fotoğraf: Yuhao Lei and Peter G. Kazansky, University of Southampton[/caption] Araştırmacılar, silika camda nanoyapılar üretmek için yeni, hızlı ve enerji açısından verimli bir lazer yazma yöntemi geliştirdiler. Yöntemi, bir inçlik silika cam örneğinde 6 GB veri kaydetmek için kullandılar. Resimdeki dört karenin her biri sadece 8,8 X 8,8 mm ölçülerindedir. Üniversite logosunu yazmak ve cama işaretlemek için lazerle yazma yöntemini de kullandılar. Araştırmanın tamamını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz (İngilizce)