Araştırmacılar, dünyanın en büyük ikinci ve en kalabalık ikinci kıtasını oluşturan iki kara parçasının ayrılmaya başladığını ve bu bölünmenin içinden yepyeni bir okyanus geçeceğini keşfettiler. İlk belirtilen bilgilere göre, eğer kara kütlesi ayrılmaya devam ederse, Zambiya ve Uganda gibi ülkeler bir gün kendi kıyı şeritlerine sahip olabilir.

Geophysical Research Letters dergisine göre, jeologlar, Afrika kıtası ikiye bölünürken yeni bir okyanusun doğacağını doğruladılar. Bilim insanları, 30 milyon kilometrekarelik bir kara alanına sahip olan kıtada yerin çok derinlerinde okyanusu yaratacak ilk bulguları bulabildiler. Keşfedilen çatlak, bir süredir birbirinden giderek uzaklaşan üç tektonik levhanın sınırlarında konumlanmıştır. Jeologlar, bu karmaşık tektonik sürecin bundan milyonlarca yıl sonra tamamen yeni bir su kütlesi için yer açacağını belirttiler.

Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı... Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı...

afrika rift okyanus (2)

Doğu Afrika Rifti olarak bilinen çatlağın, ilk kez 2005 yılında Etiyopya çöllerinde ortaya çıktıktan sonra şu anda 57 kilometre uzunluğunda olduğunu keşfetti. Çoğunlukla kıtanın kademeli olarak parçalanmasıyla ilişkilendirilen Doğu Afrika bölgesindeki volkanik aktiviteyi izlemek için uydu radar teknolojisini kullanıldı.

Çatlak, Afrika, Arap ve Somali tektonik levhalarının sınırlarında yer alır ve son 30 milyon yıldır Arap levhası yavaş yavaş Afrika kıtasından uzaklaşmaktadır. Ayrıca birbirine bağlı iki kara kütlesi arasında hem Kızıldeniz'i hem de Aden Körfezi'ni ortaya çıkmasına neden olan bir şey olduğu için bu tektonik kayma daha önce öngörülmüştür.

afrika rift okyanus (1)

Araştırmacılar, GPS cihazlarının kullanılmasıyla bu kara hareketlerinin kesin ölçümlerini yapabildiler. Deniz jeofizikçisi ve California Üniversitesi'nde emekli profesör olan Ken Macdonald şöyle açıkladı: "GPS ölçümleriyle, hareket oranlarını yılda birkaç milimetreye kadar ölçebilirsiniz. GPS'den giderek daha fazla ölçüm aldıkça, neler olup bittiğine dair çok daha iyi bir fikir edinebiliyoruz" dedi.

Macdonald, "Aden Körfezi ve Kızıldeniz, Afar bölgesi üzerinden Doğu Afrika Rift Vadisi'ne akacak ve yeni bir okyanus doğaacak. Doğu Afrika'nın bu kısmı kendi ayrı küçük kıtası olacak" dedi.

Editör: Enes Sapmaz