Gelecekte uzaya yerleştirilmesi olası bir reklam tabelası için yeni bir sistem tasarlandı. Rush bilim insanlarının tasarladığı sistem, birden fazla uydunun hareketiyle yeryüzünden gözlemlenebilen simgelerinden oluşuyor.

Sosyal medyada, otobüste, sokaklarda, binalarda ve aklınıza gelebilecek her yerde gördüğümüz reklamlar, artık gökyüzüne baktığımızda da karşıma çıkabilir. İnsanlığın uzaya adım atmasıyla birlikte düşünülmeye başlanan 'uzay reklamcılığı' artık gerçek olabilir. Rusya'da yer alan  Skolkovo ve Moskova Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, uzaya reklam tabelası koyulabilmesi için gerekli şartları inceledi ve bir sistem tasarladı.

Rus bilim insanlarının yaptığı çalışmada, uzaya bir reklam tabelası yerleştirilmesi için gerekli olan şeyler sıralandı. MDPI’da yayımlanan araştırmaya göre uzaya reklam tabelası yerleştirmek için boyutları neredeyse bir alışveriş poşeti kadar kucuk olan 50 adet uyduyu uzaya göndermek gerekecek.

uzay-reklam

Küçük uydular sıralanarak şekillerde bürünecek

Güneş enerjisiyle çalışan 50 uydu, Güneş ile senkronize bir şekilde yörüngede kalmak zorunda. Uydular, yörüngeye yerleştirildiklerindeyse Güneş ışığını Dünya’ya doğru sektirecek parabolik reflektörlerini çıkaracaklar. Bu sayede uydular, üzerinden geçtikleri yerden bakıldığında çıplak gözle görülebilecekler.

Bu küçük 50 uydu, belirli bir düzene göre sıralanabilecek ve geneline bakıldığında anlamlı gözüken simgeler ve harfleri oluşturabilecekler. Bu sayede uzaya reklam verenler hedef kitle ve bölgeye göre bu şekilleri istedikleri gibi değiştirebilecek. Örnek vermek gerekirse, Türkiye'de T harfi gösterilirken Almanya'da A harfi gösterilebilecek.

13 yaşındaki kedi, ip atlama rekoru kırdı! 13 yaşındaki kedi, ip atlama rekoru kırdı!

uzayreklam2

Uzaya gönderilecek uydular ile reklam verme projesinin olası maliyeti ise tam 65 milyon dolar. Bilim insanları, bu sistemle reklam başına 4,6 milyon dolar, uyduların maksimum 3 aylık ömründeyse toplam 111 milyon dolar kâr elde edilebileceğini paylaştı.

Fakat insanların gökyüzüne baktığında reklam görmesi iyi bir sonuç mu verir yoksa kötü mü bunu bilemiyoruz.

Sizin konuyla ilgili yorumlarınız neler? Gökyüzüne baktığınızda reklam görseydiniz ne düşünürdünüz?

Editör: Burak Karahan