Yeni bir çalışma, evrendeki en yaygın yıldız türü olan kırmızı cüce yıldızlarla ilgili bir keşfi detaylandırdı ve bu yıldızlar ile etraflarında dönen gezegenler arasındaki ilişkinin, astronomların yaşam olabilecek gezegenleri tanımlamasını daha kolay hale getirebilecek detayları ortaya koydu.

Astrophysical Journal Letters'ta yayınlanan yeni çalışma , Güneşimizden yaklaşık 45 ışıkyılı uzaklıkta bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönen GJ 1252b adlı bir gezegene odaklanıyor. Gökbilimciler bu gezegene odaklandılar ve kırmızı cüce yıldızına yakınlığı nedeniyle bir atmosferinin olmadığını öğrendiler. GJ 1252b, yoldaş yıldızının yörüngesinde her Dünya gününde 2 kez döner ve yıldızına çok yakın olduğu için yaşama uygun bir atmosfer sürdürmeyi imkansız kılan büyük miktarda ısıya maruz kalır.

NASA, Jüpiter'in uydusundaki lav göllerini görüntüledi! NASA, Jüpiter'in uydusundaki lav göllerini görüntüledi!

Bize daha yakın bir örnek vermek gerekirse Merkür ve Güneş'i ele alalım. Merkür'ün bir atmosferi vardır ancak son derece incedir çünkü Güneş onu radyasyonuyla adeta bombalar ve patlatır. Benzer senaryo GJ 1252b gezegeninde de yaşanıyor ancak çok daha aşırı bir düzeyde. Örneğin,  GJ 1252b, altın, gümüş ve bakırı eritmeye yetecek kadar sıcak olan 1.227 santigrat derecelik bir tahmini yüzey sıcaklığına sahiptir.

Peki bu keşif neden önemli?

Araştırmacılar, kırmızı cüce yıldızların evrende çok yaygın olduğuna ve bu yıldızlardan 5.000'inin güneş sistemimizin komşusu olduğuna göre, gökbilimcilerin bu yıldızların yörüngesinde dönen birçok ötegezegeni yaşam barındırmadıkları için eleyebilecek. Çünkü yıldızlarına yakın olan bu gezegenler yıldız/yüzey basıncı nedeniyle bir atmosfere sahip olmayacaklar. Araştırmacılar " muhtemelen yaşam barındırabilir " listesinden birçok ötegezegeni eleyecek ve potansiyel olarak yaşanabilri dünyaları aramaya çok daha az zaman harcayacaklar.

Yine de  daha uzak bir mesafede kırmızı cüce yıldızların yörüngesinde dönen ötegezegenlerin hala bir atmosfere ve dolayısıyla hayata sahip olma olasılığı var, bu nedenle gökbilimciler kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönen tüm gezegenleri elemeyecek.

UC Riverside astrofizikçisi ve çalışmanın ortak yazarı Michelle Hill konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bu yıldızın radyasyonundan gelen basınç, bir gezegenin atmosferini havaya uçurmaya yetecek kadar büyük. Bir gezegen bir kırmızı cüce yıldızdan yeterince uzaktaysa, potansiyel olarak bir atmosferi koruyabilir. Bu yıldızların etrafındaki tüm kayalık gezegenlerin Merkür'ün kaderine indirgendiği sonucuna henüz varamayız. Ben araştırmamda daha iyimserim"

Editör: Burak Karahan