Bilim insanı ve eski deniz subayı, Florida lagününün 9 metre altında bulunan bir habitatta 100 gün geçirerek vücudunun uzun süreli aşırı basınca nasıl tepki vereceğini izlemek için kendine meydan okumuştu. Sıkıcı 100 gün olarak tanımlanabilecek deneyde, amacına ulaşmak için 9 metrelik tüplü dalış yapıp inilen küçük bir odada kalıyor.

dr dituru-1

Dr Dituri'nin amacı, kan damarları geliştirmesine yardımcı olarak insan vücuduna yüksek basınç altında oksijen verilmesine yardımcı olabilecek bir ilaç türünü araştırmak. Vücudunun su altında yaşamanın aşırı baskısına verdiği tepkiyi kaydetmediği zamanlarda, ayrıca dizüstü bilgisayarı aracılığıyla öğrencilerine ders veriyor.

Bunun yanı sıra tıbbi, psikolojik ve psikososyal uzmanlar tarafından yakından izlenen bilim insanı, tüm bunların arasında nasıl farklı türde bir bilimsel keşif yapmayı başardığı ise merak konusu.

bilim insanı (2)

Dr Dituri ve ekibi, deneyinin henüz bir ayında, tek hücreli bir organizma keşfetti. Bu örnek, yepyeni bir tür olduğunu doğrulamak için mikrobiyologlar tarafından inceleniyor.

Eğer Dr Dituri'nin, yepyeni bir tür türü keşfetmenin heyecanını bir kenara bırakırsak, deneyinin birinci ayında kendini açıklamalarına göre 'harika' hissediyor. Ancak bazı profesyonellere göre, uzun bir süre boyunca yoğun baskı nedeniyle, muhtemelen yaklaşık 2 santimetre kaybedeceğini söyleniyor.

bilim insanı (3)

Kuşlarda görülen bu tüy yapısı uçmak için büyük önem taşıyor! Kuşlarda görülen bu tüy yapısı uçmak için büyük önem taşıyor!

1 Mart'ta deneye başladıktan sonra, Dr Dituri'nin 73 son sualtı dünya rekorunu kırmak için 14 Mayıs tarihine kadar orada kalması gerekecek.

Editör: Enes Sapmaz