Bu haftaki bilim dünyasından gelen şaşırtıcı haberlere bir yenisi eklendi. Bilim insanları, farelere ve insan beyin hücrelerine, tarihin en önemli oyunlarından biri olan Pong'u nasıl oynayacağını öğretti. Çalışmanın yazarları, ulaştıkları bu başarı sayesinde, bireysel düzeydeki nöronların bile bir tür ilkel duyarlılık öğrenebileceğini ve sergileyebileceğini öne sürüyor.

Bu araştırma, günümüz bilgisayarlarının başaramayacağı ancak ileride bir gün belirli görevleri yerine getirmek için beyin hücrelerini kullanan bilgisayarlar üretilmesinin yolunu açabilir.

images-1

Araştırma, Avustralya Melbourne'de yer alan bir biyoteknoloji girişimi olan Cortical Labs'den bilim adamları tarafından gerçekleştirildi. Bu araştırma kapsamında 'Biyolojik bilgi işlem' olarak adlandırılacak ve beynin farklı yeteneklerine dayanan bir teknolojinin konsepti için çalışılıyor. Gizmodo'ya konuşan Cortical Labs'ın baş bilim sorumlusu Brett Kagan şunları söyledi:

"Makine öğreniminden nöromorfik ve kuantum hesaplamaya kadar daha iyi bilgi süreçleri oluşturmaya yönelik önemli araştırmalar var. Ancak biyolojik beyinler, henüz yalnızca donanımla yeniden oluşturamadığımız benzersiz özellikler sergiliyor. Beyin, minimum güç gereksinimi ile büyük miktarda bilgiyi çok hızlı bir şekilde işleyebilir ve değişen ortamlara uyum sağlayabilir. Beyin hücrelerinin bu zekayı nasıl sergilediğiyle ilgilendik ve şu soruyu sorduk: neden kullanabileceğiniz şeyi taklit etmeye çalışıyorsunuz?”

Ekip, Pong oynama düzenini oluşturmak için, laboratuarda ya farelerden ya da insanlardan alınan beyin kök hücrelerini bir silikon çipe entegre etti. Çip, elektronik sinyaller aracılığıyla bilgi okumak ve yazmak için tasarlandı. Bu “DishBrain” sistemi daha sonra simüle edilmiş bir ortama bırakıldı. Ekip, hücrelerden gelen elektrik sinyallerini okuyabilen ve oyuna uygulayabilen bir yazılım geliştirdi, yani Pong oynarken topu havada tutan raketi. Bu yazılım ayrıca hücrelere sinyallerinin oyun dünyasını nasıl değiştirdiği, yani raket gerçekten topa vurup vurmadığı konusunda geri bildirim sağlayabilir ve bilgi gönderebilir. Bu geri bildirimle, hücreler görünüşte nasıl hareket ettiklerini yeniden düzenleyebildiler ve esasen 5 dakikadan kısa bir sürede gerçek zamanlı olarak Pong'u nasıl daha iyi oynayacaklarını "öğrendiler".  Yazarlar, zaman içinde davranıştaki bu amaca yönelik değişikliğin, bir petri kabındaki hücrelerin bile doğru koşullar altında bir tür doğal zeka sergileyebileceğini gösterdiğini iddia ediyor.

Çalışmanın detayları Neuron derigisininde yayınlandı. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

_127026615_pong.jpg

Kagan ve ekibi, biyolojik hesaplamanın, diğer şeylerin yanı sıra yeni potansiyel ilaçları bulma ve model hastalıkları bulma yöntemimizi geliştirmek gibi çok çeşitli faydalar sağlayabileceğine inanıyor. Ancak şimdilik, bu araştırma yolun başında.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

Kagan, “Zeka ve hedefe yönelik aktiviteyi sergilemek için nöronlarla nasıl etkileşime girebileceğimizi test edebilecek bir sisteme ihtiyacımız vardı. Artık yeni uygulamaları etkinleştirmek için temel teknolojiyi geliştirmeye devam ederken, araştırmaya başlamak için sistemi yeni yollarla uygulayabiliriz." dedi.

Ekip şimdiden sistemi diğer oyun ortamlarında test etmeye başladı. Sırada teknolojiyi daha erişilebilir ve güvenilir hale getirmeyi umuyorlar.