UMass Amherst'ten bir grup mühendis, pamuktan %30 daha hafif olmasına rağmen daha fazla sıcaklık sağlayan iki katmanlı bir kumaş yarattı.

Bir ilk: Rakus adındaki orangutan yaralarını bitkiyle tedavi etti! Bir ilk: Rakus adındaki orangutan yaralarını bitkiyle tedavi etti!

Massachusetts Amherst Üniversitesi'nden üç mühendis, kutup ayısı kürkü üzerine modellenmiş sentetik bir tekstil yaratmak için 80 yıldır sürdürülen bir çabayı başarıyla tamamladı. Buluşlarının sonuçları yakın zamanda ACS Applied Materials and Interfaces dergisinde yayınlandı.

kutupayısı-1

Kutup ayılarının gezegendeki en zorlu koşullarda yaşadıkları biliniyor ve Kuzey Kutbu'nda -40 C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanma yeteneklerine sahiptirler. Bu aşırı koşullarda hayatta kalmalarını sağlayan çok sayıda özelliklerine rağmen, 1940'lardan beri bilim insanlarının ilgisini özellikle anatomilerinin bir yönü olan kürkleri çekiyor.

UMass Amherst'te kimya profesörü ve kimya mühendisliğinde yardımcı olan, makalenin kıdemli yazarı Trisha L. Andrew, kutup ayısı kürkü esasen doğal bir fiberoptik yapıya sahip olduklarını keşfetti. Kutup ayısı kürkleri güneş ışığını ayıların derisine iletir ve bu da ışığı emerek ayıyı ısıtır. Bu aynı güneş parladığında, kendi kendini ısıtan ve ardından bu sıcaklığı ciltte hapseden kalın bir battaniyeye olarak tanımlanıyor.

Editör: Enes Sapmaz