Dünyanın en pahalı maddesi 'antimadde' ya da karşıt madde, temel olarak maddenin ters ikizidir.  Peki 'antimadde' nedir?

Antimadde en basit hâliyle normal maddenin zıttıdır. Daha da özelleştirecek olursak, antimaddenin atomaltı parçacıkları, normal maddeye göre zıt özellikler taşımaktadır. Bu atomaltı parçacıkların elektrik yükleri, normal maddenin atomaltı parçacıklarının tam tersidir. Antimadde, Büyük Patlama'dan sonra normal maddeyle birlikte oluşmuştur; fakat sebebinin ne olduğunu bilim insanları tam anlamıyla bilemeseler de, evrende oldukça nadir bulunmaktadır.

1 gramı 62 trilyon dolar

Düzenli madde en yaygın şey olsa da, antimadde inanılmaz derecede nadirdir. Sadece CERN'in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) kullanılarak üretilebilir. Bu nedenle de dünyanın en pahalı maddesidir.

1999'da NASA bilim adamları , bir gram antihidrojen veya antimadde yapmanın yaklaşık 62 trilyon dolara mal olacağını tahmin ediyordu. Bu tahminler neredeyse doğru da çıktı. 2017 tarihli Strange Chemistry kitabının yazarı Steven Farmer'a göre bu maddenin fiyat etiketi enflasyona göre ayarlanmamış gram başına yaklaşık 62,5 trilyon dolar.

Tüm dünya ekosisteminin değerinin  2022'nin sonunda 104 trilyon dolara ulaşacağı düşünüldüğünde, bu fiyatın ne denli büyük olduğu daha açıklayıcı olacaktır.

6176437e45d2a0a1041c16d9

Antimadde bu denli pahalı olmasına rağmen, aynı zamanda son derece yararlı fakat çok kararsız bir maddedir. Antimadde doğru şekilde kullanılırsa inanılmaz bir enerji kaynağına dönüşebilir. Öyle ki, bazıları bunun galaksiler arası uzay yolculuğunu besleyebileceğine inanıyor. Şimdilik, küçük miktarları, doktorlar tarafından kan akışı gibi belirli işlevlere bakmak için kullanılan bir tıbbi görüntüleme biçimi olan pozitron emisyon tomografisi (PET) tarayıcılarında kullanılıyor. Peki neden bu kadar pahalı? Bunun cevabı onu yaratmak için kullanılan teknolojiyle alakalı.

Bilim insanları, Japonya'dan Yeni Zelanda'ya kadar uzanan bir tektonik yırtık keşfetti! Bilim insanları, Japonya'dan Yeni Zelanda'ya kadar uzanan bir tektonik yırtık keşfetti!

1482440493-bfc885

CERN'in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) oldukça pahalı bir teknolojidir. LHC'yi çalıştırmanın yılda maliyeti yaklaşık 1 milyar dolar, tek başına elektrik maliyetinin ise  yılda 23,5 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Parçacıkların çarpışarak antimadde oluşturabilmeleri için, ışık hızının yüzde 99,99'una ulaşmaları gerekiyor. Bu, büyük bir şehre güç sağlamak için yeterli elektriğe eş değer bir enerjidir.

1 gram antimadde yaratmanın ise yaklaşık 100 milyar yıl alacağı düşünülüyor

Editör: Burak Karahan