Avrupa Uzay Ajansı (ESA), ünlü Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen inanılmaz bir görüntüyü yayınladı. ESA, Orion takımyıldızı içinde, Dünya'dan yaklaşık 1.350 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir yansıma bulutsusu olan NGC 1999'un bir videosunu web sitesinde paylaştı. 

NGC 1999, Dünya'nın en yakın büyük kütleli yıldız oluşum bölgesi olan Orion Bulutsusu'nun yakınında yer almaktadır ve Avrupa Uzay Ajansı'na göre NGC 1999, yeni doğmuş bir yıldızdan kalan materyali geride bıraktığı için aslında son yıldız oluşumunun bir kalıntısıdır.

İşte paylaşılan o muhteşem görüntü:

Aşağıdaki resimde görülen ürkütücü parıltı, resmin sol ortasında bulunan ışık kaynağından geliyor. Bu ışık kaynağı yeni doğan yıldız V380 Orionis'tir ve yanında ESA'nın 'Mürekkep siyahı kozmik anahtar deliği" olarak tanımladığı büyük delik gözüküyor. Peki bu görüntünün merkezindeki siyah alan nedir?

89168_01_nasas-hubble-telescope-photographs-creepy-cosmic-keyhole-in-deep-space_full

Gökbilimciler başlangıçta, anahtar deliği şeklindeki boşluğun, herhangi bir ışığı engelleyen yoğun, soğuk bir gaz, molekül ve toz bulutu olan bir Bart damlacığı olduğuna inanıyorlardı. Bununla birlikte, ESA'nın Herschel UzayGözlemevi ile yapılan takip gözlemleri, bunun sadece boş bir uzay bölgesi olduğunu ortaya çıkardı.

Not: Bart damlacığı, içerisinde bazen yıldız oluşumunun sürdüğü, yoğun ve karanlık gaz ve toz bulutudur. Bu yuvarlar genelde H II bölgelerinde bulunup, kütleleri 10–50 güneş kütlesi yakınlarındadır. İçeriği özdeciksel hidrojen, karbon oksitleri, helyum ve 1% tozdan oluşur.

Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü! Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü!

Ne yazık ki, NGC 1999'un kalbinde neden büyük bir boşluk olduğunun kökeni bir sır olarak kalıyor. Belki de NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, yüksek teknolojili kızılötesi araçlarıyla gizemli anahtar deliği boşluğunu ortaya çıkarabilir.

NASA'nın 30 yıldır görev yapan emektar teleskobu Hubble, son zamanlarda oldukça güzel görüntüleri bizlere sunmaya devam ediyor.

Editör: Burak Karahan