Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu! Bilim insanları, Güneş Sistemi'nden kaçmanın en kolay yolunu buldu!

Gökbilimciler, "tesadüf eseri" bir keşif yaptıklarında Hubble Uzay Teleskobu üzerinde cüce gökada RCP 28'i gözlemliyorlardı. Gördükleri karşısında şaşkınlık içinde kalan ekip, verileri daha da derinleştirdiler ve kütlesinin Güneş'in yaklaşık 20 milyon katı olduğunu tahmin ettiler.

Bunun yanı sıra, kara deliğin saatte 5,6 milyon km/saat hızla döndüğünü hesapladılar. Yale Üniversitesi'nde fizik ve astronomi profesörü ve çalışmanın baş yazarı olan Pieter van Dokkum keşif hakkında konuşurken şunları söyledi: "Hubble görüntüsünde bir galaksinin merkezine işaret eden ince bir çizgi bulduk."

karadelik (1)

"Hawaii'deki Keck teleskopunu kullanarak çizgi ve galaksinin birbirine bağlı olduğunu bulduk. Özelliğin ayrıntılı bir analizinden, galaksiden fırlatılan ve arkasında bir gaz izi ve yeni oluşan yıldızlar bırakan çok büyük bir kara delik gördüğümüzü anladık."

Bunun gibi süper kütleli karadelikler, daha büyük galaksilerin çoğunda oldukça yaygındır ve uzaya 'astrofiziksel jetler' adı verilen devasa madde izler yayar. 

karadelik (2)

Van Dokkum, "Eğer bulgularımız doğrulanırsa, süper kütleli kara deliklerin galaksilerden kaçabileceğine dair net kanıtımız ilk kez olacak" diye ekledi.

Araştırma ekibinin, bunun bir kara delik olup olmadığını kesin olarak belirlemek için daha fazla araştırma yapması gerekecek.

Editör: Enes Sapmaz