Toplamda 50 astronomluk bir ekip tarafından Astronomy and Astrophysics dergisinde yayınlanan yeni bir makale, Dünya'dan yalnızca 31 ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve gezegenimize çok benzeyen bir dış gezegen yapısına sahip Wolf 1069 b'yi inceleme altına aldı.

Dünyanın dört yanından ve alanlarında uzman gökbilimcilerden oluşan bir ekip, gözlerini bir dış gezegen olan Wolf 1069 b üzerine çevirdi. Gökbilimciler Wolf 1069 b'nin, Dünya'nın kütlesinin yaklaşık 1.26'sına ve boyutunun 1.08'sine sahip olduğunu buldular. Buna ek olarak araştırmacılar, ötegezegenin kırmızı cüce yıldızının yörüngesinde dönmesinden Dünya'ya oranla çok daha hızlı döndüğünü ve Wolf 1069'un bir tam dönüşünü tamamlamasının yalnızca 15,6 gün sürdüğünü buldular.

Ötegezegen bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde döndüğü için, Dünya'nın yıldızınna oranla güneş ışığının yaklaşık %65'ini alır. Kırmızı cüce yıldızlar güneşten çok daha küçük ve daha soğuktur. Bu nedenle Wolf 1069 b'nin yüzey sıcaklıkları Dünya'dan çok daha soğuktur. Ayrıca makalede paylaşılan detaylara göre, ötegezegenin yüzey sıcaklıkları -95.15 ila 12.85 Santigrat derece arasında değişiklik gösteriyor ve ortalama yüzey sıcaklığı -40.14 Santigrat derece.

Wolf 1069 b 2

Muhtemelen bu sıcaklıklarda insanların hayatta kalmasının imkansız olduğunu düşünüyorsunuz, ancak Wolf 1069'un özel bir özelliği var, gezegen yıldıza kilitlenmiş durumda. Gelgit kilitlenmesi adı verilen bu olay, gezegenin Dünya gibi bir gece/gündüz döngüsüne sahip olmadığı anlamına geliyor. Aynı Ay gibi bir taraf her zaman yıldıza bakar ve diğer taraf her zaman karanlıktadır. Araştırmacılar, gündüz tarafının yaşanabilir koşullara sahip olmasını umuyor.

Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı... Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı...

Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden astronom ve araştırmanın baş yazarı Diana Kossakowski "Wolf 1069 yıldızının verilerini analiz ettiğimizde, kabaca Dünya kütlesine sahip bir gezegen gibi görünen bir şeyin net bir geri dönüşünü keşfettik." dedi.

Editör: Enes Sapmaz