1.5°C eşiğinin aşılması küresel ısınma etkilerini azaltabilir! 1.5°C eşiğinin aşılması küresel ısınma etkilerini azaltabilir!

UCR astrofizikçisi Stephen Kane, deneyinin gezegen bilimindeki iki önemli boşluğun ele alması gerektiğini açıkladı. Güneş sistemimizdeki karasal ve dev gaz gezegenlerin boyutları arasındaki boşlukların tehlikesini ele aldı. Kane, “Diğer yıldız sistemlerinde, boşlukta kütleleri olan birçok gezegen var. Biz onlara süper Dünyalar diyoruz," dedi.

Bu boşluklar, güneş sistemimizin mimarisi ve Dünya'nın evrimi hakkında önemli bilgiler sunabilir. Bunları doldurmak için Kane, Mars ve Jüpiter arasında bir dizi farklı kütleye sahip bir gezegenin dinamik bilgisayar simülasyonlarını yürüttü ve ardından diğer tüm gezegenlerin yörüngeleri üzerindeki etkilerini gözlemledi.

güneş sistemi (2)

Planetary Science Journal'da yayınlanan sonuçlarda güneş sistemi için bir felaketin kapıda olduğu açıklandı. Bu verilere göre, eğer Jüpiter, güneş sistemimizdeki bir süper gezegenin, geçmesi durumunda rahatsız edilirse, diğer tüm gezegenler derinden etkilenebilir.

Bir süper gezegenin kütlesine ve tam konumuna bağlı olarak, varlığı nihayetinde Merkür ve Venüs'ün yanı sıra Dünya'yı da güneş sisteminden çıkarabilir. Ayrıca Uranüs ve Neptün'ün yörüngelerinin dengesini bozup onları uzaya fırlatabilir.

güneş sistemi (1)

Bu sonuçlar, Kane'e gezegenleri güneş etrafında bir arada tutan hassas düzene yeniden göz atmasını sağladı.

"Güneş sistemimiz, daha önce takdir ettiğimden daha hassas bir şekilde ayarlı. Her şey karmaşık saat dişlileri gibi çalışıyor."

Editör: Enes Sapmaz