Çin'deki Pekin Üniversitesi'nden bilim insanları Yi Yang ve Xiaodong Song'a göre, dünyanın iç çekirdeği son on yılda neredeyse dönmeyi durdurdu ve hatta "1970'lerin başındaki başka bir dönüm noktasıyla, çok yıllık bir salınımda bir geri dönüş yapıyor” olabilir.

Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı... Kum dağlarının oluşumlarında büyük bir rol oynuyor! O keşif büyük yankı uyandırdı...

Nature Geoscience'da yayınlanan makale, çekirdekte yaşanan patlamalar sonucu oluşan depremlerden gelen sismik dalgaları gözlemleyerek dünyanın gizemli iç kısımlarına bir inceleme niteliğinde.

İç çekirdeğin sismik dalgalarına ilişkin verileri, 1960'larda başlayan Alaska kayıtlarına kadar uzanıyor. Bu değişikliklerin muhtemelen yetmiş yıl sürecek bir 'salınım' döngüsünün parçası olduğu düşünülüyor. Pekin Üniversitesi'nde bir sismolog ve çalışmanın yazarı olan Xiaodong Song, iç çekirdeği “Gezegen içinde gezegen gibi. Bu yüzden nasıl hareket ettiği çok önemli" olarak tanımladı. Buna rağmen Dünya’nın iç çekirdeğinin nasıl çalıştığı büyük ölçüde bir sır olmaya devam ediyor.

dunya

Şimdiye kadar, esas olarak katı demirden yapıldığını biliyoruz ve National Geographic'e göre 1.220 km yarıçapa ve yaklaşık 5.200° C sıcaklığa sahip. Bilim insanları Yang ve Song, “İç çekirdeğe etki eden iki büyük güç var.” diyor. 

Bunlardan birincisi, elektromanyetik kuvvet. Dünya’yı kozmik radyasyondan koruyan gezegenin manyetik alanı, dış çekirdekteki sıvı hareketi ile ortaya çıkar. Metalik iç çekirdeğe etki eden manyetik alanın, iç çekirdeği 'elektromanyetik bağlantı' ile döndürmesi beklenir. Araştırmacılar “Diğeri yerçekimi kuvveti. Manto ve iç çekirdeğin her ikisi de oldukça heterojendir, bu nedenle yapıları arasındaki yerçekimi, iç çekirdeği yerçekimi eşleşmesi olarak adlandırılan yerçekimi dengesi konumuna sürükleme eğilimindedir. Bununla birlikte, bu 'çekiş ve savaş', iç çekirdeğin kabaca '70 yıllık bir salınım' için ileri geri dönmesine neden olur.” Açıklamasını yapıyor.

Bilim adamları, araştırmalarının iç rotasyonu ve ayrıca 'dönüşün multidecadal modelini' desteklediğini eklediler.

Çalışmaya dahil olmayan Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden bir sismolog olan John Vidale, iç çekirdek dönüşüyle ilgili çok fazla çelişkili araştırma olduğunu söyledi. Ancak iç çekirdeğin erişilmezliği, bu ön görüleri doğrulamayı zorlaştırıyor.

Editör: Burak Karahan