'NEOM Tuzlu Su Havuzları' olarak adlandırılan bu tuzlu sualtı gölleri, tarihi tsunamileri, sel baskınlarını ve yıllardır süren jeografik sismiteyi bin yıllık zaman diliminde arşivleyebilmek için eşsiz bir potansiyele sahip oldukları belirtildi.

Deniz dibinin çökmesi sonucunda tuzlu çözeltilerin birikimi ile oluşan bu doğal oluşumlar, tuzlu su havuzları olarak adlandırılır. Ayrıca Meksika Körfezi ve Akdeniz de tuzlu su havuzlarına ev sahipliği yapar.

Denize biyolojik çeşitlilik katıyor

Tuzlu su havuzları nispeten nadir olarak rastlanır ve dünya çapında sadece birkaç düzine keşif vardır. Bunun yanı sıra, büyüklükleri sadece yüzlerce metrekareden birkaç kilometrekareye kadar değişen bu oluşumların boyultarı nispeten küçüktür.

Nadir olmalarına ve küçücük boyutlarına rağmen tuzlu su havuzları, başka türlü sayı ve tür çeşitliliğinden yoksun olan derin deniz ortamında yoğun biyolojik çeşitlilik vahalar sunar.

tuzlu su havuzu kızıldeniz (1)

Miami Üniversitesi Karbonat Araştırmaları Merkezi'nde araştırmacı olan Profesör Sam Purkis, "Dünyadaki yaşamın sınırlarını tam olarak anlayana kadar, yabancı gezegenlerin herhangi bir canlıya ev sahipliği yapıp yapamayacağını bulmak zor olacak" dedi.

"Aşırı ortamlarda hayatta kalabilen zengin mikrop topluluğu keşfimiz, Dünya'daki yaşamın sınırlarının izlenmesine yardımcı olabilir ve Güneş Sistemimizin daha ötesindeki başka yerlerde yaşam arayışına uygulanabilir."

Keşif bir sualtı aracı yardımıyla gerçekleşti

OceanX ile ortaklaşa olarak yürütülen çalışmada Profesör Purkis ve meslektaşları, dünyadaki en ulaşılmaz yerleri keşfetme yeteneğine sahip yüksek donanımlı bir araştırma gemisi olan OceanXplorer'da uzaktan kumandalı bir sualtı aracı (ROV) kullanarak 1.770 m derinlikte keşiflerini gerçekleştirdiler.

tuzlu su havuzu kızıldeniz (2)

Purkis, “Çok şanslıydık. Keşif, bu projeye adayabileceğimiz on saatlik ROV dalışının son beş dakikasında denk geldi” dedi.

Kıyı şeridine yakın bir yerde bulunan bu aşırı tuzlu, sıfır oksijen havuzları, binlerce yıl önce Akabe Körfezi'nde meydana gelen tsunami, sel baskınları ve depremlerle ilgili önemli bilgileri araştırma geçekleştirmek üzere koruyor. Ayrıca keşfin bulunduğu Akabe Körfezi bölgesinde tektoniğine bağlı olarak deniz tabanında birçok fay ve kırık bulunuyor.

Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı Süper kamera saniyede 156.3 trilyon kareye kadar çekim yapmayı başardı

Araştırmacılar, "Bizim adlandırdığımız şekliyle NEOM Tuzlu Su Havuzları, Kızıldeniz tuzlu su havuzlarının bilinen coğrafi aralığını genişletiyor ve bölgesel iklimsel ve tektonik olayların tortul ölçümleri için eşsiz bir koruma ortamını temsil ediyor" dedi.

Bahsi geçen bu araştırma çalışmaları Communications Earth & Environment dergisinde yayınlandı.
 

Editör: Enes Sapmaz