Dev bir kalamarın nadir görüntüleri, Japonya kıyılarında dalgıçlar tarafından kaydedildi. Yosuke Tanaka ve ortağı Miki, hayvanın su yüzeyine yakın bir yerde yüzdüğünü gördü. Newsweek’e konuşan Yosuke, “Çok heyecanlandım. Çok kalın kolları olduğu için korktum çünkü muhtemelen yakalansaydım kaçamazdım.” dedi.

Dev kalamar ( Architeuthis dux ) dünyanın en gizemli türlerinden biridir. Bu tür hakkında bilinen bilgilerin çoğu, sahillere vuran ölü örneklerden elde edilmiştir. Bu numuneler, genellikle hasarlı oldukları ve dokunaçları eksik oldukları için bize ancak bu kadarını anlatabilir, bu da bu canlıları daha da ilgi çekici kılıyor.

İşte o görüntüler:

Ne yazık ki videoda da görülebileceği gibi dev kalamar yavaş hareket ediyordu ve hasarlı deri parçaları vücudundan sıyrılmıştı. Bu kalamarın 300 ila 1.000 metre (985 ila 3.280 fit) derinliklerde yaşadığı düşünüldüğünden, kalamarın su yüzeyine yakın olarak alışılmadık davranışlar sergilemesi oldukça ilginç.

Bu kalamarın yaklaşık 2,5 metre (8 fit) uzunluğunda olduğu düşünülüyordu, bu da nispeten küçük bir örnek. Çünkü şimdiye kadar kaydedilen en büyük kalamarın toplam uzunluğu yaklaşık 13 metre (43 fit) olarak kayıtlara geçmişti.

Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler! Bilim insanları, tardigrat ve insan hücrelerini birleştirdiler!

Kalamar, hareket ve av yakalamak için kullanılan sekiz kola ve iki dokunaçlara sahiptir. Araştırmacılar, bu örneklerin mide içeriğini inceleyerek, dev kalamarın muhtemelen balık, karides ve diğer kalamarları yediğini bulmuşlardır. Daha büyük kalamarın küçük balinaları yediğini gösteren kanıtlar bile var. 

Kuzenleri devasa kalamar ( Mesonychoteuthis hamiltoni ) ile birlikte, hayvanlar aleminde 27 santimetre (11 inç) genişliğe sahip en büyük gözlerine sahiptirler.  Bunun okyanusun karanlık derinliklerinde yaşamaya bir adaptasyon olduğu ve ispermeçet balinaları gibi avcıları tespit etmelerine yardımcı olabileceği düşünülüyor. 

AFP'ye konuşan Tanaka, "Bu yaratık hakkında pek bir şey bilinmediğini duydum. Bu, daha fazlasını öğrenmemize yardımcı olursa mutlu olurum .” dedi.

Editör: Burak Karahan