Muhtemelen Matrix gibi distopik bilim kurgu yapımlarında görmeyi bekleyeceğiniz türden bir konsept yaratan bilim insanı Hashem Al-Ghaili, her yıl 30.000 bebek yetiştirebilen bir fabrikanın tasarımını oluşturdu.

Bu konsept arkasında yatan fikir ise, bir bebeği anne rahminde yaklaşık dokuz aylık bir süre boyunca doğal şekilde büyütmek yerine, 'yapay rahimlerden' birinde yetiştirilmesini ele alıyor.

EctoLife, insan çiftliklerinin ciddi nüfus oranların düşüşüne çare olacağını vurguladı

EctoLife'da bir bilim insanı olan Hashem Al-Ghaili, üzerine yoğunlaştığı yeni projesi ile binlerce insanı rahim dışında büyüten doğum kapsülleri fikrinin reklamını yapan bir video konsepti oluşturdu.

Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü! Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü!

Videoda, "erken doğumların ve sezaryenlerin geçmişte kalacağı" ilan edildi ve teknolojinin ciddi nüfus düşüşünden muzdarip ülkelere yardımcı olacağını ilan belirtildi.

ectolife insan ciftligi (1)

EctoLife, laboratuvar binalarından sadece bir tanesinin her yıl 30.000'e kadar bebek yetiştirebileceği ve içerideki fetüslerin her türden sensör tarafından izleneceğini ve bunun ebeveynlere her saniye bildirileceğini iddia etti.

Ayrıca şirket, ebeveynlere bebeklerinin büyümesini hızlandırılmış bir şekilde izletebilecek ve bölmeye yerleştirilmiş hoparlörler aracılığıyla onlara müzik çalmalarını sağlayan bir uygulamaya erişmesine izin verecek.

ectolife insan ciftligi (4)

İnsan çiftliği konsepti bir çok kişi tarafından etik bulunmadı

Bazı kişiler bu konsept tasarımına karşı, "Geleceğin ahlakı ve etikliğinin en azından endişe verici" olduğunu söyleyerek, "dünyanın gerçekten çıldırmaya başlamasının" bir işareti olduğunu düşündüler ve EctoLife'a karşı eleştiride bulundular.

ectolife insan ciftligi (5)

Ancak bir başka grup ise bu çılgın projenin düşük doğum oranlarına sahip uluslara ve çocuk sahibi olmakta güçlük çeken ailelere yardım etme konusunda bir fayda sağlayabileceğini öne sürdü.

Al-Ghaili tepkiler üzerine, her yıl 300.000 kadının doğum sırasında öldüğünü ve bebeklerini rahim yerine EctoLife kapsülünde büyütmeleri halinde böyle bir riskin ortadan kalkacağını savunarak, bunun dünya çapında hayatların kurtarılmasına yardımcı olabileceğini öne sürdü.

Yine de çoğu kişi, EctoLife'ın "Tanrıcılık oynadığını" ve bir ülkenin neden düşük doğum oranlarına sahip olduğunun altında yatan nedenleri çözmek için hiçbir şey yapmadığını savunarak tüm konsepte şüpheyle yaklaşmaya devam etti.

ectolife insan ciftligi (3)

Neyse ki bu konuyu etik bulmayanlar ve hoşlanamayanlar için, konsept henüz bu aşamada sadece bir kavram ve bir seferde binlerce bebek yetiştirebilecek gerçek bir laboratuvar inşa edilmedi (En azından henüz...).

EctoLife'ın paylaştığı konsepti aşağıdaki oynatıcıdan izleyebilirsiniz.

Editör: Enes Sapmaz