Ölüm şapkalı mantarların bu adı almalarının bir nedeni vardır: Zehirli mantarlar, küçük miktarlarda bile yutulduğunda kolaylıkla bir insanı öldürebilir. Ancak araştırmacılar, hiç bir panzehiri olmayan bu mantarın toksinleri için bir panzehir bulmuş olabilir.

NASA, kutupları bu su robotu ile inceleme altına alıyor! NASA, kutupları bu su robotu ile inceleme altına alıyor!

Araştırmacılar, Nature Communications'da  yayınlanan bir raporda, tıbbi prosedürlerde halihazırda kullanılan bir boyanın, mantarda bulunan ölümcül alfa-amanitin toksinini hücrelere zarar vermesini önleyebileceği belirtildi. Çalışma, laboratuvar kaplarında yetiştirilen insan hücreleri ve fareler ile yapıldı. Eğer gerçek insanlarla yapılan denemelerde tutarsa, üretilen panzehir hayat kurtarma potansiyeline sahiptir.

ölümmantarı

Ölüm şapkası mantarları (Amanita phalloides), dünya çapında mantar zehirlenmelerinden kaynaklanan ölümlerin çoğundan sorumludur. Semptomlar, yutulduktan altı saat sonra ortaya çıkabilir ve mide bulantısı, kusma ve ishal ile kendini gösterebilir. Bir kişi hemen tedavi edilmezse, toksinler karaciğer ve böbreklerde hasara neden olabilir ve yutulduktan 48 saat sonra ölüme yol açabilir. Mevcut bir panzehiri olmayan ölüm şapkası mantarları, insanlar tarafından nadiren çeşitli sıvılar, aktif kömür ve diğer terapilerle tedavi edilebilir.

Alfa-amanitin ile zehirlenmiş farelerle yapılan testlerde, boya, bir kişi zehirlenmeden bir ila dört saat sonra verilirse karaciğer ve böbrek hasarını azaltarak hayatta kalma oranlarını artırdı. Ekip, panzehiri uygulamak için sekiz ila 12 saat beklemenin panzehirin etkisini azalttığını, bu durumun muhtemelen bir geri dönüşü olmayan organ hasarından meydana gelmiş olmasından kaynaklandığını buldu.

Editör: Enes Sapmaz