Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı 3 yıl süren güç ve hassasiyet geliştirimelerinin ardından bilim insanları tarafından yeniden aktif hale getirilecek ve evrenin gizemlerini çözmek için çalışmalara devam edilecek. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı gelecek hafta yeniden aktif hale gelmiş olacak.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile keşfedilen, evrenin diğer atom altı bileşenlerine kütle veren ve uzun zamandır aranan bir parçacık olan Higgs bozununun keşfinin 10. yıldönümünde çarpıştırıcı tekrar harekete geçirilecek.

Bilim adamları, 27 km'lik bir yeraltı halkasında neredeyse ışık hızına ulaştıktan sonra, LHC'nin deneylerinde protonların çarpıştığı enerjiyi ve frekansı artırmanın, "yeni fizik" için yani evrenin ötesine geçen temel kuvvetler ve parçacıklar için kanıt sağlayacağını umuyorlar. 

Dünyanın dört bir yanından binlerce fizikçi İsviçre-Fransa sınırında yer alan CERN merkezindeki LHC (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) üzerinde çalışıyor.

NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop! NASA'dan çarpışan karadelikleri bulmayı kolaylaştıracak yeni teleskop!

Karanlık maddenin sırrı bulunabilecek mi?

Bilim insanları, evrende neden anti-maddeden ziyade neden maddenin egemen olduğunu keşfetmeyi ve geleneksel maddeden daha bol olduğu bilinen, şimdiye kadar geliştirilen tüm bilimsel araçlar tarafından görülemeyen “karanlık maddenin” doğasını da ortaya çıkarmayı umuyorlar.

LHC-s

Higgs Bozonu'nun varlığının kanıtı, temel fizikte önemli bir kilometre taşıydı ve Dr. François Englert ve Dr. Peter Higgs, fizikte Nobel Ödülü kazandı. Bilimsel başarıya rağmen, evrenin nasıl işlediğini anlama çalışmaları henüz bitmedi.

Çarpıştırıcı, 2018'de protonların yapılarına ve Higgs Bozonunun nasıl bozunduğuna dair yeni bilgiler veren ikinci bir deneysel çalışmayı tamamladı. Ve üç yıldan fazla süren bakım ve yükseltmelerden sonra, çarpıştırıcı Salı günü yeniden başlatılacak - bu sefer verileri üçe katlayarak, yoğun ışınları daha uzun süre koruyarak ve genel olarak daha fazla çalışmaya olanak tanıyacak.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı 

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC, İngilizce Large Hadron Collider) dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık çarpıştırıcısı ve dünyanın en büyük makinesi.  Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) tarafından, 1998 ve 2008 yılları arasına 100'ü aşkın ülkeden 10.000 bilim insanı ve mühendisin yanı sıra 100'ün üzerinde üniversite ve laboratuvarın katılımıyla inşa edildi. Cenevre yakınlarında, Fransa-İsviçre sınırının altındaki 27 kilometre uzunluğunda ve derinliği 175 metreyi bulan bir tünel boyunca uzanır.