1864'te çekilmiş grenli bir fotoğraf, Mısır'daki Büyük Gize Sfenksi'nin önünde duran bir grup Japon samurayını gösteriyor. Bu sarsıcı görüntü, tarih anlayışımızı alt üst ediyor diyebiliriz. Geleneksel Japon kıyafetleri, eski Mısır anıtı ve Avrupa kamerası bir anlam ifade etmiyor gibi görünüyor. Bu kombinasyon ne kadar beklenmedik olsa da, 159 yıllık fotoğraf, Japonya ve küreselleşen dünya tarihinde çok önemli bir anı vurgulamaktadır. 

Resim, "Ikeda Misyonu" (Ikeda görevi) olarak da adlandırılan Avrupa'daki İkinci Japon Büyükelçiliğini tasvir ediyor. Feodal Japonya'yı yöneten askeri diktatörler Tokugawa şogunluğunun emriyle yerel vali Ikeda Nagaoki , 1864'te Yokohama limanıyla ilgili hararetli bir anlaşmazlığı çözmek için Avrupa'ya gönderildi. 

7 Nisan BİM aktüel teknoloji ürünleri: Haftaya BİM marketlere Huawei Watch GT 2 geliyor! 7 Nisan BİM aktüel teknoloji ürünleri: Haftaya BİM marketlere Huawei Watch GT 2 geliyor!

27 yaşındaki valinin yanında 36 kişilik bir heyet de vardı. Ve bu heyettekiler iki adet kılıçla kuşanmış bir şekilde heyete katıldı. Bunlar o dönem Japonya’da önemli bir politik güce sahip olan eğitimli savaşçı sınıfı samuraylardı.

19. yüzyılın ikinci yarısı, Japonya'nın  varoluşsal bir kavşakta olduğu bir zamandı . Avrupalı sömürgeciler , Afrika ve Amerika'nın yanı sıra Asya'nın geniş topraklarının kontrolünü ele geçirmişti . Japonya, onları uzak tutmak için , 17. yüzyıldan beri, kültürlerini korumak amacıyla adayı yabancılardan ayırmaya çalışan, sakoku  adı verilen katı bir izolasyon politikası izliyordu. Bu politikanın bir parçası olarak Hristiyanlık kesinlikle yasaklandı ve sadece Çinliler ve Hollandalılarla ticaret yaptılar. 

Gururlu Japonya adası, sömürgeciliğin amansız gücü tarafından nispeten dokunulmamış kalmayı başardı , ancak değişimin kapıyı çaldığı da bir gerçekti.

1853 civarında, ABD’li Amiral Matthew Perry , bir Amerikan savaş gemisi filosuyla Yokohama kıyılarına geldi ve Japonya'nın limanlarını uluslararası ticarete açmasını talep etti. İsteksizce kabul ettiler ve Yokohama'nın kıyı yerleşimi hızla bir dış ticaret merkezi haline geldi.

Japonya, yabancıların kendi ülkeleri üzerindeki artan etkisinden anlaşılır bir şekilde rahatsızdı ve yabancı karşıtı duygular alevlendi. 1863'te İmparator Kōmei, "İmparatora Saygı Duyun, Barbarları Kovun" fermanını yayımladı. Kontrolü geri alma çabasının bir parçası olarak, Ikeda'ya Fransa'ya gitmesi ve Yokohama'nın açık liman statüsüne son verilmesini talep etmesi emredildi. Bir Fransız savaş gemisinde, Ikeda ve mürettebatı yelken açtı ve Şangay, Hindistan ve Kahire'de mola verdi.

Mısır molasında ise Büyük Gize Piramitlerini ziyaret etttiler. İşte bu ziyaret sırasında Japon heyetinin Sfenks önünde fotoğrafçı Antonia Beato tarafından çekilen bu görüntü ortaya çıktı.

japanxsphinx-l

Yolculuk, sonunda Fransa'ya varmadan önce Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz'e gittiler. Ikeda, Fransızlarla bir araya geldi, ancak Yokohama limanını kapatma talepleri tamamen reddedildi ve görev tam bir başarısızlıkla sonuçlandı.

Japonya sonunda vazgeçmek ve kabullenmek zorunda kaldı.  1868'de Japonlar Meiji Restorasyonunu başlattı. Tokugawa Shogunate'nin devrilmesinin ardından ada kapılarını Batılılaşmaya açarak hızlı modernleşmeyi, sanayileşmeyi ve kentleşmeyi ateşledi. Yoğun sosyal değişimin ortasında Japonya kimliğini kaybetmedi. Geleneklerine ve kültürlerine hâlâ dikkat eden Japonya, Batı'ya rakip olmaya başlayan emperyal bir güç merkezi haline geldi. 

Ayrıca buraya tıklayarak Fransa'ya seyahat ederken Sfenks'in önünde fotoğraf çektiren grupta yer alan Japon Samuraylarının detaylı bilgilerini ve fotoğraflarını da görebilirsiniz.

Editör: Burak Karahan