Ay'ı daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarla yakalamaya yönelik iki yıllık bir macera, 200.000'den fazla ayrı görüntüden oluşan çarpıcı bir tekil görüntüyü ortaya çıkardı.

Aşağıda gördüğünüz görüntü astrofotografçı Andrew McCarthy ve gezegen bilimci Connor Matherne tarafından çekildi ve çifte göre bu, Ay'ın şimdiye kadarki "inanılmaz derecedeki en ayrıntılı resmi". 

174 megapiksel boyutundaki görüntü, 200.000'den fazla ayrı görüntünün birleştirilmesiyle oluşturuldu ve Ay'ın tipik olarak Dünya'dan gözlemlenemeyen gerçek renklerini gözler önüne seriyor.  Ay'ın yüzeyinin bir tarafında kırmızımsı bir renk varken diğer tarafında tunç mavisi bir renk görülüyor. 

Fao6VstVsAAPVde

Kırmızı renk, Dünya'dan gelen hatalı oksijen atomlarının neden olduğu demir ve feldispat oksitlenmesinden kaynaklanıyor. Ay, tipik görüntülerle karşılaştırıldığında burada kesinlikle farklı görünse de, yukarıdaki görüntüde görülen renkler Ay'ın gerçek renklerine daha yakındır. Gözlerimiz renkleri görebilecek kadar hassas olmadığı için, Matherne görüntü üzerinde renk düzeltmesi yaptı ve artık görebildiğimiz kırmızı ve maviyi ortaya çıkarmak için doygunluğu artırdı.

McCarthy, NPR'ye konuştu ve görüntünün "bir mozaik gibi toplandığını" ve görülen her şeyin iki yıllık bir süre içinde çekilen binlerce fotoğraftan oluştuğunu söyledi.  McCarthy, Ay'ın bu inanılmaz görüntüsünün 29 Ağustos'tan önce fırlatılması planlanan Artemis 1 görevine bir "aşk mektubu" olduğunu söyledi.

Fao64A3UYAAjOLl

Artemis 1 görevine gelince, NASA kısa süre önce Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketini Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Araç Montaj Binası'ndaki fırlatma rampasına taşıdı ve burada 322 fit uzunluğundaki roket son kontrollerden geçecek. Ardından da Ay'ın etrafında bir keşif görevi için fırlatılacak.

Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!

Çekilen fotoğrafın çıktıları da satışa çıkarılmış durumda. Buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.