Baş araştırmacı Dr. Michael Garratt, bu ilginç çalışmasında, feromonların metabolizma ve yaşlanma üzerinde daha yaygın fizyolojik etkilere sahip olabileceğini keşfetti.

Garratt, "Çalışmalarımız, dişi kokularının dişi farelerin cinsel gelişimini yavaşlattığını, ancak sonuç olarak yaşam sürelerini uzattığını gösteriyor. Ayrıca dişilerin kokusunun, erkek farelerin enerji harcamasını artırabildiğini ve bunun da vücut ağırlıklarını ve vücut yağ seviyelerini etkilediğini de gösteriyoruz” diyor.

dev fare sican (2)

Araştırmada, yeni doğmuş fareler, 60 günlük olana kadar yetişkin dişilerin kokularına maruz bırakıldı. Dişi kokulara maruz kalan dişiler cinsel olgunluğa daha sonra ulaştı ve maruz kalmayanlara göre ortalama yüzde 8 daha uzun yaşadı Ancak, erkek kokularının dişi fare ömrü üzerinde herhangi bir etkisi veya her iki cinsiyetten gelen kokulara yanıt olarak erkeklerde yaşam süresinde değişiklik olmadı.

Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor! Torunlarınız göremeyebilir: Muzların soyu bu hastalık yüzünden tükeniyor!

Garratt, "Bildiğimiz kadarıyla, bu, bir memelide koku alma sinyalleri veya gerçekten de kirli yatak ve idrarda bulunan salgılanan faktörler tarafından yaşam süresinin artırılabileceğine dair ilk gözlemdir" dedi.

"Daha genel olarak, çalışma, sosyal çevremizden gelen duyusal ipuçlarının fizyolojimizde ve gelişimimizde değişikliklere neden olabileceğini ve bunun da nasıl yaşlandığımızı etkilemeye kadar uzanan uzun vadeli etkileri olabileceğini ima ediyor."-Dr. Michael Garratt

Erkek fareler, gelişim sırasında dişi kokulardan uzun ömür açısından doğrudan fayda sağlamazken, yetişkin olarak dişi kokularına maruz kaldıklarında ağırlıkları ve metabolizmaları önemli ölçüde etkilendiği söylendi.

"Erkek fareleri dişi kokularına maruz bırakmanın, maruz kaldıktan birkaç saat sonra enerji harcamalarını artırdığını bulduk." -Dr. Michael Garratt

Editör: Enes Sapmaz