Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü! Google'dan metan kirliliğine yapay zeka çözümü!

1977 yılında uzaya fırlatılan Voyager uzay sondası emekliye ayrılacak! NASA yaptığı son açıklamada, uzay aracının gücünü kapatacağını belirtti. Ancak kapatılan gücü tekrar açacağını söyleyen uzay ajansı, bu alınan karar sayesinde uzay aracını 2030'a kadar kullanmayı .

Voyager uzay sondaları emekli olacak

NASA, ilk olarak 5 Eylül 1977 tarihinde "Voyager 1" olarak adlandırdığı ilk uzay sondasını uzayı araştırmak üzere fırlatmıştı. İlk uzay sondasının ardından Voyager 2'yi ise 20 Ağustos 1977 tarihinde fırlatan NASA, iki aracın içerisine yerleştirdiği altın plaklarla yeni bir uzay serüvenine başlamıştı. Bugünlerde evinden çok uzakta olan 'Voyager' kardeşler, insanlık tarihinde Dünya'dan en uzağa gitmeyi başaran uzay araçları olarak da tanınıyor. NASA mühendis ve bilim insanlarının radyoaktif plütonyumdan enerji sağladıkları uzay aracının reaktöründe, artık yeterli enerji kalmadı. Yılda 4 watt enerji tüketen uzay sondaları, önemli fonksiyonlarına enerji sağlayamayacak duruma düştüler. Bunun üzerine uzay araçlarının bakıcısı NASA, sondaların tüm enerjisini kesme kararı aldı. Ayrıca NASA, yapılacak enerji tasarrufu ile sondaların 2030 yılında kullanılmaya devam edeceğini söyledi. Fırlatıldıkları ilk tarihten itibaren sondaların görevi, Satürn ve Jüpiter gezegenlerinin çevresinde uçmak ve bilgi toplamaktı. Fırlatılmalarından birkaç yıl sonra bu görevi tamamlamayı başaran Voyager kardeşler, daha sonraki süreçlerde de uzayın derinliklerine varan incelemeler yapma amaçlı süzülmeye başladılar. Uzay sondaları, yıllar boyunca o kadar uzaklaştı ki Güneş Sistemi'nin dışına bile çıkmayı başardı

Kafa karıştırıcı veriler göndermeye başlamıştı!

Navigasyonunu belirten telemetri verilerini düzenli olarak NASA‘yla paylaşan Voyager 1, son zamanlarda, karışık ve anlaşılmayan yanlış veriler paylaşmasıyla bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Daha da şaşırtıcı bir şekilde, yaklaşık 45 yaşında olan Voyager 1′in sinyal durumunun tamamen iyi durumda olduğu ve hiç bir güvenlik modunu tetiklenmediği söylendi. [caption id="attachment_45413" align="alignnone" width="1152"] wallup.net[/caption] NASA‘nın Jet Propulsion Laboratuvarı‘ndaki proje yöneticisi Suzanne DoddUzay sondası neredeyse 45 yaşında ve daha önce hiçbir uzay aracının uçmadığı yüksek radyasyonlu bir ortamda uçuş gerçekleştirmekte. Dolayısıyla mühendislik ekibinin atlatması gereken bazı büyük zorluklar bulunuyor.” dedi. Voyager 1, gezegenimizden tahmini olarak 23 milyar kilometre uzaklıkta yer alıyor. NASA‘ya göre, bir mesaj gönderdikten sonra uzay aracından yanıt almak yaklaşık iki gün sürdüğü belirtiliyor. Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Editör: Megabayt Haber