Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA'nın 2004 yılından bu yana uzayda görev yapan Neil Gehrels Swift Gözlemevi, görev süresinin sonuna geldi. Alçak Dünya yörüngesinde bulunan teleskobun, en erken bu cuma günü atmosferle buluşarak kontrolsüz bir şekilde düşmesi bekleniyor. Bilim dünyası, uzun yıllar boyunca gama ışını patlamalarını takip eden bu önemli aracın son yolculuğunu yakından izliyor.
Parçalar yeryüzüne ulaşabilir
Uzay Kuvvetleri tarafından yapılan analizlere göre, teleskop atmosfere girdiği anda yüksek sürtünme nedeniyle büyük oranda yanarak parçalanacak. Ancak uzmanlar, özellikle tungsten bileşenler ve aynalar gibi dayanıklı parçaların bu sürtünmeyi aşarak yeryüzüne veya okyanuslara düşme ihtimalinin bulunduğunu belirtiyor. Yetkililer, düşüş rotasının Afrika, Avustralya, Hindistan, Güneydoğu Asya ile Orta ve Güney Amerika bölgelerini kapsayabileceğini ancak enkazın büyük kısmının okyanuslara gömülmesinin beklendiğini ifade ediyor.
İki yıllık görev 22 yıla uzadı
2004 yılında fırlatılan Swift, başlangıçta sadece iki yıllık bir görev süresi için tasarlanmıştı. Ancak beklenenden çok daha uzun süre hizmet vererek 21 yıl 11 ay boyunca evrenin derinliklerini gözlemledi. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden astronom John Nousek, bu durumu kaçınılmaz bir son olarak nitelendirerek, alçak yörüngeye gönderilen her aracın bir gün Dünya'ya dönmek zorunda olduğunu vurguladı.
Kurtarma çabaları sonuçsuz kaldı
Son dönemde artan Güneş aktiviteleri, atmosferin genişlemesine ve Swift'in yörüngesinin bozulmasına neden oldu. NASA, Katalyst Space Technologies ile iş birliği yaparak teleskobu kurtarmak için robotik bir operasyon başlatsa da, bu girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Eylül 2026'da geri dönen robotik aracın ardından, emektar teleskop artık kendi kaderine terk edilmiş durumda.