Ara
Teknoloji Haberleri - Megabayt Teknoloji Elton John'dan İngiltere Hükümetine Sert Tepki: “Yaratıcı Emeğin Üzerinden Hırsızlık Yapılıyor”

Elton John'dan İngiltere Hükümetine Sert Tepki: “Yaratıcı Emeğin Üzerinden Hırsızlık Yapılıyor”

Dünyaca ünlü sanatçı Elton John, İngiltere’nin yapay zekâ (AI) düzenlemesine sert çıktı. Yapay zekâya eğitim verilmesi amacıyla sanatçıların eserlerinin izinsiz kullanılması planına tepki gösteren John, “Bu bir hırsızlık. Genç sanatçılar bu sistemde ezilir” dedi.

Dünyaca ünlü sanatçı Elton John, İngiltere’nin yapay zekâ (AI) düzenlemesine sert çıktı. Yapay zekâya eğitim verilmesi amacıyla sanatçıların eserlerinin izinsiz kullanılması planına tepki gösteren John, “Bu bir hırsızlık. Genç sanatçılar bu sistemde ezilir” dedi.

İngiltere'de Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi hükümetinin yapay zekâ alanında süper güç olma hedefi doğrultusunda attığı adımlar, yaratıcı sektörlerin tepkisini çekiyor. Hükümetin önerdiği yeni düzenleme, teknoloji şirketlerinin müzik ve sanat eserleri gibi telif hakkına sahip içerikleri — eğer yasal erişim hakkı varsa — yapay zekâ eğitiminde kullanmasına olanak tanıyor.

Ancak bu düzenlemeye göre eser sahiplerinin, içeriklerinin bu şekilde kullanılmasını istemiyorlarsa “aktif olarak sistem dışı kalma (opt-out)” talebinde bulunmaları gerekiyor.


Elton John: “Bu Genç Sanatçılara Yapılmış Bir İhanettir”

İngiltere’nin kültürel ihracatının en önemli isimlerinden biri olan Elton John, BBC’ye verdiği röportajda bu yeni tasarıya tepki gösterdi:

“Bu düzenleme genç sanatçılar için büyük bir tehlike. Onların, eserlerini kontrol edecek veya büyük teknoloji devleriyle savaşacak kaynakları yok. Bu adım resmen hırsızlık ve ben kendimi ihanete uğramış hissediyorum.”

Ünlü sanatçı ayrıca şunları söyledi:

“Yapay zekâ bir makinedir; kalbi, ruhu, hissi yoktur. İnsanlar bir eseri duygu ile yaratır. Bu makineler ise sadece kopyalar. İnsan emeği ve hissi, yapay zekâyla kıyaslanamaz.”


Yıldızlar Ayağa Kalktı: “Telif Hakkı Korunmalı”

Elton John’un yanı sıra Paul McCartney, Andrew Lloyd Webber, Ed Sheeran gibi pek çok sanatçı da hükümete çağrıda bulunarak bu düzenlemeden vazgeçilmesini istedi. Ünlü isimler, yeni nesil sanatçıların sektörde tutunmakta zorlandığını, bu düzenlemenin durumu daha da zorlaştıracağını belirtiyor.


İngiltere Hükümetinden Geri Adım Yok

İngiliz hükümeti ise yaratıcı endüstriler ile yapay zekâ şirketlerinin birlikte gelişebileceği bir denge arayışında olduklarını belirtiyor. Hükümet yetkilileri, şu anda bu alanda ekonomik etki analizleri yaptıklarını, değerlendirmeler tamamlanmadan herhangi bir düzenlemenin yürürlüğe girmeyeceğini açıkladı.

Yetkililer ayrıca, “Bu süreç sonunda alınacak kararın içerik üreticileri için adil ve sürdürülebilir olacağından emin olunacak” ifadelerini kullandı.


İngiltere’nin Kültürel Gücü Tehlikede mi?

Yüzyıllardır tiyatro, müzik, sinema, edebiyat ve reklamcılık gibi yaratıcı sektörlerde dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olan İngiltere, bu hamleyle “AI teknolojisi mi yoksa telif hakkı mı?” ikileminde bir yol ayrımına gelmiş durumda.

Özellikle yapay zekâ eğitimi için içerik kullanımı tartışmaları, sadece İngiltere'de değil, dünya genelinde dijital telif hakları ve içerik üreticisinin hakları açısından da örnek teşkil edecek nitelikte.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *